Dostupni linkovi

WASHINGTON


Američki predsjednik George W. Bush noćas je u govoru naciji prihvatio "odgovornost za greške" do sada učinjene u Iraku, te objavio kako će u tu zemlju biti upućeno dodatnih 21.500 američkih vojnika, koji će zajedno s iračkim snagama pokušati zaustaviti sektaško nasilje u toj zemlji.
Osim jačanja američkih snaga u Bagdadu i pokrajini Anbar, najavio je i osnaživanje američkog vojnog prisustva u regiji s upućivanjem treće borbene grupe sa nosačem aviona u Perzijski zaljev i razmještajem proturaketnih sustava Patriot u prijateljskim zemljama regije.
Demokratska stranka odmah je oštro kritizirala odluku predsjednika da u Irak pošalje nove snage, osuđujući je kao "ratnu eskalaciju" i upozorivši kako to nije promjena koju su Amerikanci tražili na posljednjim izborima, te umjesto toga pozvala na povlačenje američkih vojnika iz iračkog "građanskog rata".
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG