Dostupni linkovi

Rješenje za Kosovo biće privremeno


Ekspert u bruxelleskom Centru za evropsku politku (European Policy Center), Lucia Montanaro-Jankovski, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa kako prijedlog Marttija Ahtisaarija za rješenje statusa Kosova neće i biti konačni plan. Postojaće, smatra Montanaro-Jankovski, privremena varijanta u kojoj će Vijeće sigurnosti UN dati mandat Evropskoj uniji da bude odgovorna za određene ključne stvari na Kosovu, kao što su, primjerice, procesuiranje etničkih ili kriminalnih pitanja. Snage NATO i dalje će se brinuti za sigurnost Kosova, no veliki dio odgovornosti za stanje na Kosovu biće predati kosovskim vlastima. Kada je u pitanju BiH, Montanaro-Jankovski ocjenjuje kako je premijer RS Milorad Dodik zapravo onaj koji blokira pregovore BiH i EU i da je stoga zainteresiran da međunarodna zajednica što prije napusti BiH.


RSE: Tjedan dana nakon što je preuzeo dužnost glavnoga tajnika UN, Ban Ki-moon u obraćanju Vijeću sigurnosti UN je rekao kako će se Svjetska organizacijama baviti kriznim žarišta poput onih u Africi, na Bliskom Istoku i na Kosovu. Kako tumačite ovaj "povratak" Kosova na međunarodnu scenu?

MONTANARO-JANKOVSKI: Kosovo svakako nije najvažnije od svjetskih tema, pogotovo kada se usporedi sa Irakom, Iranom, i nekim drugim dijelovima svijeta, ali očito jest visoko na dnevnom redu Svjetske organizacije, pogotovo jer se približavamo datumu izbora u Srbiji, Ahtisaarijevom izvještaju i novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti.

RSE: Da li se po Vašim saznanjima mijenja politika EU prema konačnom statusu Kosova?

MONTANARO-JANKOVSKI: I dalje se mnogo govori o ograničenoj nezavisnosti koje će postojati u takozvanom tranzicijskom razdoblju. Još uvijek postoje različiti stavovi članica EU i Kontaktne skupine, odnosno onih koji su "za" i onih koji su "protiv" nezavisnosti, ali bez sumnje je da će postojati prijelazno razdoblje. U tom razdoblju Vijeće sigurnosti UN će opozvati rezoluciju 1244 i dati mandat Evropskoj uniji da bude odgovorna za određene ključne stvari na Kosovu, kao što su, primjerice, procesuiranje etničkih ili kriminalnih pitanja. Snage NATO i dalje će se brinuti za sigurnost Kosova, no veliki dio odgovornosti za stanje na Kosovu biće predati kosovskim vlastima. Prijelazno razdoblje ostat će na snazi sve dok kosovske vlasti ne budu u cijelosti sposobne garantirati sigurnost svim manjinskim zajednicama i u svim aspektima društva.

RSE: Ahtisaari će svoj prijedloga rješenja za status iznijeti nakon parlamentarnih izbora u Srbiji. Beograd vjeruje da će se nakon toga nastaviti pregovori, dok Priština kaže kako nema razloga pregovarati sa Beogradom. Dvije strane i dalje imaju sasvim suprotna stajališta. Što će slijediti krajem mjeseca?

MONTANARO-JANKOVSKI: Mislim da Ahtisaarijev prijedlog neće i biti konačni plan. Još će to biti jedna vrsta procesa, ali ne mislim da će biti nekih značajnijih pregovora kakvi su postojali u prošlosti ili nekih novih pregovora. Prvo će Ahtisaari dati prijedlog, potom će Vijeće sigurnosti donijeti rezoluciju , a potom slijede konzultacije u Kontakt skupini. Ali to nisu pregovori o tome kakav će biti konačni status.

RSE: Pojedini eksperti i pojedini diplomati tvrde da će rješenje konačnog statusa Kosova pridonijeti stabilnosti za regiju, drugi tvrde suprotno, da će biti povod novim nestabilnostima na Zapadnom Balkanu. Kakvo je Vaše mišljenje?

MONTANARO-JANKOVSKI: Mislim da vrijeme nestabilnosti nije iza nas. To možemo vidjeti u Mitrovici i na sjeveru Kosova gdje živi srpska manjina koja neće prihvatiti Kosovo kosovskih Albanaca. Tu postoji mogućnost nasilja, ali ne vjerujem da su realni sukobi kakvi su postojali u prošlosti na Balkanu, no prilično sam sigurna da će nasilnih sukoba biti i to najvjerojatnije ove godine .

RSE: Kada već govorimo o stabilnosti regije moram vas pitati i o BiH. U utorak je Milorad Dodik, premijer Republike Srpske izjavio da je vrijeme da međunarodna zajednica napusti BH i prepusti je njenim izabranim političarima. Mislite li da je za to došlo vrijeme ?

MONTANARO-JANKOVSKI: Mislim da je EU vrlo spremna na smanjivanje ovlasti Visokoga predstavnika i za polagano reduciranje osoblja koje ima u BiH, ali gospodin Dodik je zapravo ona osoba koja blokira pregovore BiH i EU i on je taj koji ne prihvaća kritike koje međunarodna zajednica upućuje zbog ne iznalaženja kompromisa za jedinstvene policijske snage u BH. On je blokirajući element i vjerojatno je zato i zainteresiran da međunarodna zajednica što prije napusti BiH.

RSE: Za nešto više od dva tjedna održat će se parlamentarni izbori u Srbiji. Neki smatraju da je međunarodna zajednica prilično popustljiva prema Beogradu iz bojazni da bi na vlas mogli doći Radikali. Kakvo je Vaše mišljenje?

MONTANARO-JANKOVSKI: Popularnost Srpske radikalne stranke prilično je velika, i to je bez sumnje razlog za zabrinutost, ali ne vjerujem da će oni dobiti izbore. Važno je i kakav će biti omjer zastupničkih mjesta između demokratskih stranaka, primjerice koliko će dobiti Koštunićina Demokratska stranka Srbije, koliko Tadićeva Demokratska stranka. Ne treba zaboraviti i da Koštunica ima poprilično čvrste stavove o Kosovu.
XS
SM
MD
LG