Dostupni linkovi

Božićni pozivi na mir i slogu


RSE (agencije)

U hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Srbiji sinoć su služene ponoćne liturgije, a Božićno bdenje okončano je jutarnjim liturgijama. Srpski patrijarh Pavle Božićnu liturgiju služio je u Hramu presvete Bogorodice u Zemunu.

Patrijarh Pavle je u ovogodišnjoj poslanici povodom Božića ukazao da bi "u radosti božićnjega slavlja svi trebalo da se izmire i da prevaziđu sve besmislene podele". On je dodao da o svemu treba promišljati, suočavati različite stavove i raspravljati, ali da to ne sme da bude razlog za međusobnu mržnju ili za mržnju prema bilo kome.

* *

U Crnoj Gori svečane liturgije održane su u crkvama Crnogorske pravoslavne crkve i Crnogorsko primorske mitropolije. Mitropoliti Crnogorsko-primorske mitropolije Amfilohije i Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvali su građane Crne Gore na pomirenje, mir i slogu. Nalaganje badnjaka u crnogorskim gradovima, koje su nalagale odvojeno dvije crkve, proteklo je bez incidenata, za razliku od prethodnih godina.

* *

U svim pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj /RS/ i u BiH jutros su povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Roždestva Gospoda Isusa Hristosa - Božića služene svete liturgije - jutrenja.

Njegovo preosveštenstvo vladika bawalučki Jefrem jutros je povodom Božića u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Banjaluci služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje više sveštenika i đakona. Vladika Jefrem je čestitao vjernicima Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji - Hristos se rodi".

Pročitana je i Božićna poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve, a potom je obavljeno pričešćivanje vjernika.

* *

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Aleksej Drugi čestitao je Srbima rođenje Hristovo, ali je u isto vrijeme istakao problem Kosova i Metohije, gde se nastavlja uništavanje pravoslavne svetinje, dok mirovne trupe i međunarodna zajednica ništa ne čine da to zaustave.

"Hramovi i manastiri se uništavaju uz prećutnu saglasnost ili ćutanje onih koji su dužni da dignu svoj glas u zaštitu svetinja", istakao je Aleksej Drugi u Moskvi, odakle je svim vjernicima uputio božićnu čestitku, javile su ruske novinske agencije.

Aleksej Drugi je i ovom prilikom istakao svoje duboko poštovanje prema poglavaru Srpske pravoslavne crkve, patrijarhu Pavlu:

"Kroz njegovo srce struje svi problemi vezani za Kosovo. Patrijarh Pavle doživljava kao svoj bol svu krv prolivenu u bivšoj Jugoslaviji. Njegov rad kao molitvenika i askete naročito je nužan u ovo teško vrijeme koje preživljava srpski narod."
XS
SM
MD
LG