Dostupni linkovi

Male šanse da Sadam ostane živ


Potvrđujući smrtnu presudu, predsjedavajući Žalbenog vijeća Arif Abd al-Razzaq al-Shahin je kazao da egzekucija moze da se desi vrlo brzo, jer se presdua mora sprovesti u okviru 30 dana:

"Naša uloga je završena. Sada će otpočeti procedura implementacije, I shodno našem zakonu, presuda se mora sprovesti u periodu od 30 dana."

Specijalni sud je osudio Huseina 5. novembra na smrt vješanjem zbog zločina protiv čovječnosti i ubistva 148 Iračkih Kurda u gradu Dujail, gdje je navodno izbjegao atentat 1982. Žalbeno vijeće je potvrdilo i smrtne presude dvojici Sadamovih bliskih saradnika – polubrata Barzan al-Tikrita i bivšeg sudiju Awad al-Bandir. Vijeće je takođe preporučilo i kaznu smaknućem za bivšeg potpredsjednika Taha Yassin Ramadana, koji je osuđen na dozivotni zatvor.

Odluke Žalbenog vijeća mora ratifikovati predsjednik Jalal Talabani i dva iračka potpredsjednika. Iako je Talibani protivnik smrtne kazne, ovlastio je jednog od svojih potpredsjednika da u njegovo ime potpisuje takve presude.

Bassam al-Husseini, portparol iračkog premijera Nuri al-Malikija, izjavio je za američku televiziju da su se stotine ljudi svih etničkih grupa javili kao dobrovoljci za Huseinovog dželata.

Sudska presuda izaziva različite reakcije – mnogi političari, uključujući shiitsku većinu, odobrava pogubljenje, ali mnogi sunniti, koji su u Sadamovo vrijeme bili dominantna grupa – smatraju je osvetom shiita.

Iako ankete pokazuju da većina odobrava pogubljenje, ima i onih koji mu se protive:

"Iskreno, ne slažem se sa primjenom smrtne kazne, jer će samo pogoršati situaciju u ovom slučaju. Smrtna kazna nije u interesu naroda jer želimo mir i sigurnost. Ovo će sve dalje zakomplikovati situaciju."

Zagovornik smrtne kazne za Sadama:

"Mislim da je odluka pravedna jer Husein nije bio pravičan prema Iračanima. No, svejedno, nije pravo vrijeme za takvu presudu jer Iračani žive u stanju nasilja, pa bi bilo dobro odložiti izvršenje za mjesec, ili više."

Međunarodna javnost se takođe podijelila u ocjeni ovog slučaja.

Portparol Bijele kuće Scott Stanzel kazao je da potvrda smrtne kazne predstavlja kamen temeljac u naporima Iračana za vladavinu tiranije zamijene vladavinom prava. S druge strane, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, poput Human Rights Watcha i Amnesty Internationala sumnjaju u kredibilnost suđenja Sadamu Huseinu. Tom Porteous iz Human Rights Watcha:

“Smatramo da postoji velika mogućnost da suđenje uspostavi legalan činjenični dokument o zločinim akoji su se desili pod Sadamovim režimom. Činjenica da suđenje ima nedostataka, znači da su pravi gubitnici u ovom slučaju žrtve Huseinovog režima."

Raniji Irački predsjednik Sadam Husein je još uključen u odvojeno suđenje u kojem je optužen za genocide i druge zločine tokom 80-ih godina kada je pobijeno oko 180.000 kurda.
  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG