Dostupni linkovi

Usvojen budžet za narednu godinu


Izglasavanju budžeta Kosova za 2007. godinu prethodilo je snažno protivljenje opozicionih stranaka i upućivanje kritika na račun Vlade Kosova. Opozicija smatra da je budžet neravnomerno raspoređen i da nedostaje mehanizam kontrole trošenja sredstava. Na prethodnoj sednici Skupština nije mogla da glasa za budžet zbog nedostatka kvoruma, jer su poslanici najveće opozicione stranke napustili sednicu.

Premijer Agim Čeku je izjavio da opozicija pitanje budžeta koristi za stvaranje političke krize. Stoga je Čeku najavio da ukoliko i ovoga puta Skupština, zbog nedostatka kvoruma ne usvoji budžet, onda će šef UNMIKa iskorisiti ovlašćenje i dozvoliti korišćenje budžetskih sredstava za jedan mesec. Teuta Sahatcija iz Reformističke partije “Ora” odbacila je Čekuove optužbe:

“Nije tačna teorija da opozicija blokira budžet.”

U međuvremenu, budžet je usvojen većinom glasova poslanika, dok poslanici najveće opozicione stranke Demokratske partije Kosova nisu prisustvovali sednici, a protiv predloga budžeta glasala je Reformistička partija “Ora”.

Budžet Kosova za 2007. godinu iznosi 715 miliona evra. Očekuje se da deficit u 2007. iznosi 34 miliona evra, što je manje nego u 2006. godini, a predviđeno je da se on pokrije gotovim novcem koje u rezervi ima Vlada Kosova.

Vrednost kapitalnih investicija iznosiće oko 200 miliona evra. Za energetski sektor je predvidjen 21 milion evra i 15 miliona za uvoz struje. Za obrazovanje na centralnom nivou biće preusmereno 34,3 miliona evra, za opštine 76,6 miliona, dok će za izgradnju puteva biti izdvojeno 36 miliona evra.
XS
SM
MD
LG