Dostupni linkovi

VASINGTON


Americcko vojno tuzziliasstvo podiglo je danas optuzznice protiv osmorice marinaca koji su uccestvovali ili su bili povezani sa ubistvom 24 nenaoruzzanih civila u iracckom gradu Hadita, na zapadu zemlje.
CCetvorica marinaca se sumnjicce da su direktno uccestvovali u ubistvima, dok se preostala ccetvorica sumnjicce da su bili sauccesnici i da su zatasskavali ccitav sluccaj.
Zapovednik tog odeljenja marinaca Frenk Vuterih (Wuterich) osumnjiccen je za ubistvo 12 civila i izdavanje naredjenja za ubijanje joss ssest. Ako se to potvrdi na sudu, preti mu dozzivotna robija.
Pokolj u Hadithi dogodio se nakon što je, pri prolasku američkog konvoja, u eksploziji bombe postavljene kraj puta poginuo kaplar Miguel Terrazas, koji je bio izuzetno omiljen u svojoj jedinici.
Nakon eksplozije bombe marinci su navodno ubili pet nenaoružanih muškaraca u automobilu koji je naišao, te potom krenuli u osvetnički pohod po najbližim kućama, ubivši ukupno 24 civila, među kojima 15 žena i dece.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG