Dostupni linkovi

Jajce na listi UNESCO baštine?


Historijska gradska jezgra Jajca ispunjava više kriterija da se uvrsti na ovakav popis, ističe Liljana Ševo, članica Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine:

«Ono predstavlja izuzetan primjer jedne arhitektonske, odnosno prirodno - graditeljske cjeline koja pokazuje sve komponente koje su značajne za više faza, više epoha u ljudskoj civilizaciji. Također ima i veliku simboličnu vrijednost i sa stepenom cjelovitosti i u pojedinim tekstovima koji čine sadržaj nominacionog fajla svi su ovi kriterijumi predstavljeni i opravdani, odnosno obrazloženi vrlo podrobnom istraživačkom analizom.»

Ideja da se gradska jezgra Jajca uvrsti na popis svjetske baštine stara je više od 30 godina. Načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić ističe kako je ova ponovo aktualizirna kandidtura bitna ne samo za Jajce nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu:

«Znamo šta znači kad jedan spomenik, jedan objekat - a u ovom slučaju se radi o čitavom užem gradskom jezgru sa oko dvadesetak spomenika kulture - nađe se pa makar i u proceduri kandidature za zaštićenu listu spomenika kulture UNESCO-a. Znači, mislim da bi trebalo govoriti prvo o značaju za cijelu BiH.»

Gradska jezgra Jajca treći je spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je kandidat za uvrštavanje na popis svjetske baštine. Stari most u Mostru se nalazi na tom popisu, dok je početkom ove godine u sjedište UNESCO-a predata i kandidatura mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Gavrilo Grahovac, ministar kulture i sporta Federacije BiH:

«Već danas moramo postati svjesni koji je to nivo odgovornosti i obaveznosti našega društva za očuvanje onoga što se proglasi svjetskom baštinom. Kad govorim o odgovornosti, naravno govorim i o društvenoj odgovornosti, političkoj i svakoj drugoj. A kad govorim o obavezama, onda govorim naravno i o materijalnim obavezama i svim drugim koje će uslijediti nakon toga.»

U državnom povjerenstvu za zaštitu nacionalnih spomenika ukazuju da su državne i lokalne vlasti dužne da poštuju režim u zaštitnim zonama u kojima se nalaze kulturni spomenici, ističe Ševo:

«Znači zapravo vrlo malo one najneposrednije materijalne dobiti. Ne podrazumijeva automatski donacije, automatski ulaganje cijelog svijeta, nego naprotiv - podrazumijeva veoma velike odgovornosti lokalnih i državnih vlasti da se ne bi ponovili neugodni i nemili događaji koji su vezani za Mostar i za nepoštovanje plana upravljanja, jer plan upravljanja je također integralni dio nominacionog fajla i on obavezuje sve segmente vlasti da se u skladu s njim ponašaju.»

Gradske vlasti Mostara još uvijek nisu ništa uradile da uklone neleglano izgrađene građevine u starom dijelu grada Mostara, zbog kojih je upitan ostanak Starog mosta na UNESCO-ovoj listi.
XS
SM
MD
LG