Dostupni linkovi

BRISEL


Slovenaccki premijer Janez Jansa je izjavio da Hrvatska rizikuje blokadu nastavka pregovora sa Evropskom Unijom, zbog svog Zasticenog ekolosko-ribolovnog pojasa (ZERP).
On je kazao nakon kratkog susreta u Briselu sa hrvatskim premijerom Ivon Sanaderom da bi eventualna odluka hrvatskog Sabora da se ZERP i ogranicenja koja iz njega proizlaze primene "za sve clanice EU-a" bila riskantna jer bi Hrvatska tako sama postavila vremenski okvir za zavrsetak pregovora o ribarstvu s Evropskom unijom.
Janssa istice da nema nikakvih garancija da cce pregovori sa EU o ribarstvu biti zavrseni do pocetka 2008. jer to ne zavisi samo od Hrvatske nego i Brisela.
On je istakao da bi izostanak dogovora barem s Italijom i Slovenijom mogao Hrvatsku dovesti u situaciju u kojemu se u ponedjeljak nasla Turska zato sto nije ispunila obaveze o otvaranju aerodroma i luka za trgovinu sa Kiprom.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG