Dostupni linkovi

BEOGRAD / ZAGREB


Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu osobama osuđenim za zločin počinjen krajem 1991. na Ovčari kod Vukovara i vratio predmet Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu na ponovno suđenje.
Vrhovni sud je u obrazloženju odluke o poništenju presude naveo da je uvažio žalbe branilaca i optuženih, koji su proglašeni krivim, i tužilaštva na dve oslobađajuće presude i da su u postupku protiv optuženih za ubistvo hrvatskih zarobljenika u blizini Vukovara, načinjene bitne povrede odredbi krivičnog postupka.
Pritvor za 13 optuženih produžen je do dalje odluke suda.
To je treća ukinuta presuda za ratni zločin u Srbiji.
Nataša Kandić, čelnica Fonda za humanitarno pravo koja je pratila suđenje je rekla Radiju Slobodna Evropa da poništeni proces smatra "najprofesionalnijim suđenjem koje se ikada organizovalo i dogodilo u Srbiji."
Zagrebački advokat Čedo Prodanović, koji je pratio proces u ime Vlade Hrvatske rekao je Radiju Slobodna Evropa da ga odluka Vrhovnog suda čudi "jer je stekao utisak da je suđenje vođeno lege artis".
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG