Dostupni linkovi

ZAGREB


Hrvatski predsednik Stjepan Mesicc obratio se u nedelju vecce naciji povodom objavljivanja video snimka na Internt portalu Index.hr prema kome je on, pocetkom 90-tih, na jednom od skupova hrvatske dijaspore u Australiji drzi proustaski govor te velica 10. april 1941. i proglasenje Nezavisne drzave Hrvatske.
"Mi smo dva puta pobedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobedili 10. aprila 1941. kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku drzzavu i pobedili smo jer smo se nassli posle rata, opet s pobednicima, za pobednicckim stolom", rekao je Mesich, prema snimku koji je u subotu objavio internet portal Indeks.
Mesic je istakao da se tog navodnog govora ne seca, ali ne iskljucuje mogucnost da je tih godina «ponesen ondasnjom situacijom i raspolozenjem» mogao izreci nesto poput toga.
On je medjutim istakao da nikada nije podrzao zlocin «endehazije» niti ono sto je NDH predstavljala. Mesicc je istakao da je recc o perfidnom, ali krajnje prozirnom napadu na njega.
Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je danas da veruje da je predsednik Hrvatske Stjepan Mesich pokazao svojim delovanjem i onim ssto govori da je istinski privrzzen vrednostima savremene Hrvatske i Evrope.
On je rekao da je "Hrvatska umorna od rasprava o prosslosti, i ako bi joj neko zzeleo naneti zlo, onda bi joj stalno iznova nametao raspravu o prosslosti".
Mesiccev nastup iz 1990-tih "tipiccan je tudjmanovski govor jednog partizanskog generala koji je mislio da u svom projektu Hrvatske mozze i treba da objedini i ustasske i partizanske snage " iz tog perioda, rekao je poslanik srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac.
On je, medjutim, rekao da ne treba zaboraviti da je Mesich vrlo rano stao u opoziciju takvoj politici i visse od decenije se aktivno bori protiv takvih govora i politicckog nasledja koje je ostavio Tudjman.
Dodao je da je sve ssto je Mesich ccinio u oba svoja mandata suprotno takvom naccinu razmissljanja, ali da takve recci sigurno kompromituju.
Snimak je u Hrvatskoj izazvao burne reakcije, a uz ocenu da su ga neprofesionalno obradili i senzacionalisticki plasirali, suspendovana su i trojica urednika Hrvatske radio-televizije.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG