Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Studijska grupa za Irak – grupa američkih političara – republikanaca i demokrata koju vodi bivši državni sekretar Džejms Bejker (James Baker) predložila je danas predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordžu Bušu (George Bush) potpunu promenu strategije u Iraku.
Kopredesedavajući komisije Li Hamilton (Lee) je rekao predstavljajući izveštaj na konferenciji za medije da glavne preporuke koje su jednako važne i međuzavisne čine:
"Prvo – promena primarne misije američkih snaga u Iraku kako bi omogućila Sjedinjenim Državama da svoje borbene snage počnu da povlače iz Iraka;
drugo – akcija iračke vlade da postigne uspehe posebno na nacionalnom pomirenju i
treće - novi i pojačani diplomatski napori u Iraku i u Regiji.
SAD moraju da ohrabre Iračane da preuzmu odgovornost za sopstvenu sudbinu", rekao je Hamilton.
Bivši američki državni sekretar Džejms Bejker je rekao da "nema čarobne formule koja će rešiti problem Iraka", ali je dodao da bi američka politika ako želi da pruži šanse iračkoj vladi "morala biti usredsređena šire na šire nego samo na vojnu strategiju ili samo na Irak". "Ona mora tražiti aktivan angažman svih vlada zainteresovanih za izbegavanje haosa u Iraku uključujući i zemlje susede Iraka", rekao je bivši državni sekretar.
Američki predsednik Džordž Buš je izjavio nakon sastanka sa predstavnicima ove grupe da će ozbiljno razmotriti preporuke
XS
SM
MD
LG