Dostupni linkovi

DEN HAAG


Hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač izjavili su danas da nisu krivi po četiri nove točke izmjenjene i objedinjene optužnice koja im na teret stavlja progon Srba iz Kninske krajine nakon akcije Oluja.
Trojica generala su odbacili krivicu za ubojstva, nehumana djela i okrutno postupanje prema srpskim civilima. Objedinjenom optužnicom na teret im se stavljaju još progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, pljačka privatne i javne imovine i bezobzirno razaranje naselja.
Od trojice generala jedino je Gotovina u haškom pritvoru, dok se Čermak i Markač nalaze na privremenoj slobodi i o optužnici su se izjašnjavali video linkom iz Zagreba.
Suđenje bi trebalo početi u svibnju slijedeće godine, a branitelji optuženih hrvatskih generala smatraju da to nije dovoljan rok za pripremu obrane, jer se ranije najavljivalo da će sudjenje trojici generala biti 2008.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG