Dostupni linkovi

Vašington očekuje rešenje početkom 2007.


Di Karlo je istakla da Sjedinjene Države podržavaju odluku izaslanika za status Martija Ahtisarija da se bez odlaganja posle 21. januara Prištini i Beogradu predstavi predlog rešenja statusa. Ona je rekla da se Sjedinjene Države zalažu za brzo rešavanje statusa Kosova. Međunarodna zajednica, rekla je, mora da se osigura da na Kosovu ne bude nasilja, što bi stetilo opredeljenjima i aspiracijama građana Kosova da ovaj proces što brže bude završen.

Di Karlo i Lehne su zatražili da se sačuva jedinstvo pregovaračke ekipe Kosova i zatrazili da se nastavi sa ostvarivanjem standarda i nakon utvrđivanja statusa Kosova.

“Sve to može da se postigne ako pregovaračka ekipa sačuva jedinstvo, ako politički lideri ostanu zajedno oko ovih pitanja i to može da se postigne ako je kosovsko društvo odgovorno i ne reaguje na provokacije”, rekao je Lehne, ističući da su unilateralne odluke kontraproduktivne. Lehne je od lidera Kosova zatražo da se usredsrede na preriod tranzicije i preuzuzimanja ovlašćenja koja će im biti preneta od strane UNMIK-a.

Di Karlo i Lehne su se sastali sa najvišim predstavnicima institucija Kosova, šefom UNMIK-a i predstavnicima kosovskih Srba. Di Karlo je tokom jučerašnjeg dana obišla Manastir Visoki Dečani i Pečku Patrijaršiju.
XS
SM
MD
LG