Dostupni linkovi

Mađudržavna saradnja na tri slučaja ratnih zločina


Gonjenje počinilaca krivičnih djela ratnih zločina i genocida je za crnogorsko pravosuđe, prema riječima ministra pravde Miraša Radovića, test odgovornosti i profesionalizma:

„Uvjeren sam da crnogorsko pravosuđe ima kapacitete da primijeni najbolju praksu u funkciji gonjenja i suđenja za ova teška krivična djela i u postupcima za građansko pravno obeštećenje njihovih žrtava“.

U tom kontekstu vrhovni državni tužilac Vesna Medenica rekla je da je ljetošnji sporazum o saradnji po pitanju suđenja za ratne zločine između Hrvatske i Crne Gore istorijski:

„Izvesti počinioce krivičnih djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida pred domaće sudove sa dokazima dobijenim od strane državnih tužilaca za nas je veoma zahtjevan i odgovoran posao, iskazan kroz povjerenje Republike Hrvatske u crnogorsko pravosuđe. Sada imamo mogućnost pune afirmacije i pravnog sistema i spremnosti crnogorskog pravosuđa da vodi postupke protiv lica koja su davnih devedesetih godina počinila teška krivična djela, a bili mišljenja da ih nikada neće stići zaslužena kazna“.

Antun Kvakan, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Hrvatske o saradnji nakon potpisivanja sprazuma, kaže:

„Činjenica što se do sad možda ništa nije dogodilo u smislu transfera ne znači da sporazum ne funkcionira, čak , upravo to potvrđuje s koliko smo ozbiljnosti krenuli u taj posao i s koliko smo odgovornosti svi zajedno krenuli i crnogorska strana i hrvatska strana“-

Hrvatsko i crnogorsko pravosuđe trenutno, prema riječima Kvakana, rade na tri slučaja:

„Međutim, u interesu je predmeta da se za sada o njima ne govori. Samo mogu reć da je jedan predmet kodnog naziva 'Logor Morinj'. Tu se prikupljaju odgovorno podaci i na jednoj i na drugoj strani i mi prikupljamo podatke na hrvatskoj strani da bi smo bili posve sigurni da će onaj predmet koji će bit transferiran prema Republici Crnoj Gori biti podoban da se na temelju njega postupa i to sigurno postupa sa određenin postotkom uspjeha. Međutim i strana, Državno Tužiteljstvo Republike Crne Gore, također, po našem zahtjevu i našim zamolbama provjerava određene situacije, utvrđuje određene činjenice kako bi nama pomoglo upravo u kompletiranju toga predmeta za transfer prema Republici Crnoj Gori.“

Kao Morinj i Dubrovnik tako i ostali slučajevi ratnih zločina Crnu Goru tijesno povezuju sa regionom. Deportacija sa Bosnom i Hercegovinom, Štrpci sa Srbijom, Kaluđerski Laz za Kosovom, a do sada su, osim sa Hrvatskom, potpisana još tri regionalna sporazuma o saradnji. Osim što je podsjetila da je u Crnoj Gori ’96. godine donešena prva presuda za ratni zločin počinjen ’92. godine nad tročlanom porodicom Klapuh iz Foče koji su ubijeni u Pivi, za četiri izvršioca i jednog pomagača, te i jedna presuda za otmicu dvadesetdva putnika iz voza u Štrpcima ’93. godine, Viši državni tužilac u Podgorici, Ranka Čarapić, rekla je da je u toku i procesuiranje slučaja deportacije slučaja bosanskohercegovačkih izbjeglica, uglavnom muslimanske nacionalnosti iz Crne Gore proljeća ’92. godine vojnim vlastima Radovana Karadžića, od kojih su njih osamdesettroje ubijeni u okolini Foče. Za slučaj deportacije posebno se vode parnični postupci za naknadu materijalne štete porodicama žrtava od kojih su nekima već donešene presude, dok na drugoj strani prije godinu dana započet postupak utvrđivanje krivično pravne odgovornosti protiv šest nekadašnjih policijskih funkcionera teče jako sporo:

„Postupak je otpočeo saslušanjima to ne ide nimalo lako, koliko smo mi obaviješteni. Svjedoci se nalaze na teritoriji drugih država iz našeg okruženja: Srbije i Bosne i Hercegovine. Za sada se sasvim mali broj njih odazvao. Vidjećemo kako će teći istraga i na koji način će se naši pravosudni organi moći suprotstaviti tom problemu koji se očigledno pojavio kao veliki problem u tom postupku“.

Čarapić je navela i da je u toku opsežna istraga za slučaj Kaluđerski Laz, ubistvo dvadesetdva civila, među kojima su bili žene, djeca i starci, izbjeglice sa Kosova za vreme NATO intervencije ’99, godine od strane pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije. Međutim, u interesu istrage nikakve detaljnije informacije nije tuzziteljica nije mogla da da. Na drugoj strani, tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević naveo je da se u toj državi u posljednje vrijeme radi, kako je rekao, punom parom na procesuiranju ratnih zločina, te da su ostvarili jako dobru saradnju sa državama regiona po tom pitanju:

„U toku je vođenje postupka protiv lica koja su izvršila krivično djelo ratnog zločina u blizini Srebrenice. To je poznati slučaj „Škorpioni“i tu uskoro očekujemo presudu. U toku je postupak protiv takozvane „Zvorničke grupe“ i da sad ne ređam. U Srbiji punom parom idu postupci za ratne zločine“.
XS
SM
MD
LG