Dostupni linkovi

Govedarica odbacio optužbe za pomaganje Mladiću


Blagoje Govedarica, penzionisani podoficir Vojske Jugoslavije, izjavio je pred sudom da nikada nije bio vozač haškog optuženika generala Ratka Mladića, kao što su mediji navodili, i u prilog tome izneo tvrdnju da nikada nije polagao vozački ispit. Govedarica je rekao da je po naređenju tadašnjeg pretpostavljenog Branislava Puhala, šest ili sedam puta podizao hranu za obezbeđenje Ratka Mladića i nakon što je rasformiran 30. kadrovski centar Vojske Jugoslavije. Trideseti kadrovski centar je forma kroz koju su u Vojsci Jugoslavije vođeni i plaćani oficiri Vojske Republike Srpske, a koji je rasformiran u februaru 2002. godine. Govedarica je priznao i da je podigao jednu penziju Ratka Mladića, na zahtev generalove supruge.

Tokom suđenja, sudsko veće uvažilo je zahtev optuženih Jova Đoga i Stanka Ristića da se privremeno udalje iz sudnice. Đogo je rekao da želi da napusti suđenje jer je „izložen nekoj vrsti pritiska i ucene“, dok se Stanko Ristić pridružio zahtevu smatrajući da mu je određen neprimereno dug pritvor. Tokom suđenja pozlilo je Milevi Ivanović dok je predsednik sudskog veća čitao iskaz koji je 28. aprila ove godine dala pred istražnim sudijom. U toku postupka Ivanovićeva je pominjana kao jedna od osoba koja je spremala hranu i stan Ratku Mladiću.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG