Dostupni linkovi

Ministar Petković i zvanično podneo ostavku


Povod za podnošenje ostavke su, kako je u petak rekao premijer Kosova Agim Čeku, nagomilani problemi, sumnje o zloupotrebi sredstava iz budžeta Ministarstva. Portparol Ministarstva Fatmir Šeholi:

„U ostavci ministar Petković ističe da su razlog njegovom odlasku sa funkcije ’nemogućnost’ obavljanja poslova i funkcije ministra i nemogućnost saradnje sa UNDP-om i Kancelarijom za zajednice, povratak i manjine UNMIK-a”.

Premijer Čeku je za vršioca duznosti ministra za povratak i zajednice imenovao Branislava Grbića, koji je do sada obavljao funkciju stalnog sekretara Ministarstva za povratak i zajednice. Grbić dolazi iz Srpske demokratske stranke Kosova, čiji je predsednik Slaviša Petković.

„Gospodin Grbić ima značajno iskustvo, dobro poznaje problematiku ministarstva za povratak i premijer ima poverenja da će on biti ustanju da u potpunosti obavlja funkciju vršioca dužnosti ministra“, rekla je portparol premijera Uljpiana Ljama. Ona ističe da premijer neće žuriti u predlaganju novog ministra i da će u vezi sa tim obaviti potrebne konsultacije.

Prema ustavnom okviru, predstavnici srpske zajednice imaju dva ministarska mesta u Vladi Kosova. Pored Ministarstva za povratak i zajednice, za srpsku zajednicu je rezervisano i Ministarstvo za poljoprivredu, koje je dodeleno Srpskoj listi za Kosovo i Metohiju, koja odbija da učestvuje u radu institucija Kosova. Lider Srpske liste Oliver Ivanović je u subotu medijima u Prištini izjavio da će Lista razmotriti veoma ozbiljno eventualnu ponudu premijera Čekua da uđe u Vladu i predloži ministra za povratak i zajednice, umesto odlazećeg ministra Petkovića. On je, nezavisno od odluke Srpske liste da uđe ili ne u Vladu, od premijera zatražio da budu konsultovani prilikom opredeljivanja za novog ministra za porvatak i zajednice.

Istovremeno se Alijansa za budućnost Kosova, kako je izjavio portparol Ernest Ljuma, zalaže da na mesto ministra Petkovića dođe neko iz Srpske demokratske stranke, jer je, prema njegovim rečima, ova stranka koalicioni partner sadašnje Vlade.
XS
SM
MD
LG