Dostupni linkovi

Odbijeni zahtevi za puštanje na slobodu Mladićevih jataka


Sudsko veće Drugog opštinskog suda u Beogradu danas je odbilo sve zahteve za puštanje na slobodu, koje su podneli advokati lica koja su optužena za pomaganje u skrivanju odbeglog generala Ratka Mladića. Prethodno su saslušani iskazi Borislava Ivanovića, Bojana Vaskovića i njegove sestre Tatjane, kao i Predraga Ristića, lica koja se – uslovno rečeno – nalaze u drugom ešalonu optuženih za pomenuto krivično delo. Oni su uglavnom poricali iskaze date u istrazi, uz obrazloženje da su bili izloženi pretnjama i ucenama. Svi optuženi odbili su da odgovaraju na pitanja tužilaštva.

Branilac porodice Vasković, advokat Milomir Šalić kratko je prokomentarisao odluku suda da svi optuženi koji se nalaze u pritvoru, tamo i ostanu:

„Potpuno je bilo jasno da oni žele ove ljude samo da drže u pritvoru, da ih istina uopšte ne interesuje. Ja mogu da vam kažem da su oni te iskaze dali pod velikom presijom i pritiskom, dakle da su ti iskazi iznuđeni, zato što su pre roditelja uvek hapšena deca. I onda je njima rečeno da će njihova deca izaći iz pritvora ukoliko roditelji nešto ne kažu. Ne mora da vas buni ta činjenica da neka lica ne znaju da je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića. Lično moj klijent Predrag Ristić je u vreme kada je optužnica podignuta imao 14 godina.“

Kuriozitet na suđenju je predstavljao gest advokata Svetozara Vujačića, koji je sudu predao sitan predmet za koji tvrdi da je prislušni uređaj koji je on lično pronašao u stanu svog klijenta Borislava Ivanovića. Advokat je zatražio da se obavi veštačenje kako bi se utvrdilo da li je uređaj postavila Bezbednosno-informativna agencija i da li je to uradila na zakonit način. Zamenik tužioca Branko Stamenković je odgovorio da nema ništa protiv veštačenja, ali i da se proces pretvara u pozorište, kako bi se kao krivac označila država, a ne prvooptuženi Jovo Đogo, za koga tvrdi da je glavni kreator mreže Mladićevih pomagača.
XS
SM
MD
LG