Dostupni linkovi

SARAJEVO


Glavni hrvatski pregovarač o Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) Vladimir Vranković potvrdio je da Hrvatska ne može da prihvati maksimalističke zahteve Bosne i Hercegovine za izmene postojećeg bilateralnog ugovora o slobodnoj trgovini jer bi se time narušila načela usuglašena još na početku pregovora.
BiH je odbila da u novembru parafira sporazum o CEFTA-i tražeći od Hrvatske da dopusti ponovno uvođenje carina na neke poljoprivredne proizvode koje izvozi u BiH. Vlasti u Sarajevu tvrde da je Hrvatska prvobitno pristala na takve uslove.
Ugovor o izmeni i dopuni i pristupanju CEFTA-i parafirali su 9. novembra u Briselu Hrvatska, Bugarska, Albanija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija i UNMIK/Kosovo.
Osim BiH i Srbija je odbila da potprisse ovaj sporazum trazzecci bolji položaj za svoju duvansku industriju.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG