Dostupni linkovi

Protest zbog zagađenja u Pančevu


Radovan BOROVIC, Ljudmila CVETKOVIC

Radovan BOROVIĆ

Peške su, prešavši dvadesetak kilometara, Pančevci zatražili od vlade da obustavi proizvodnju u svim ekološki opasnim fabrikama takozvane južne zone, a naročito u Petrohemiji i Rafineriji, zbog čega su pre neki dan sirene alarmirale biološko-hemijsku opasnost u tom gradu:

„Hoćemo zdravlje! Hoćemo slobodno da dišemo!“

Direktorka lista „Pančevac“ Biljana Bulatović pročitala je i zahteve:

„Neka gospoda dođu u smrdljivo i zatrovano Pančevo da s nama održe sednicu Vlade i da pokažu jako veliku ozbiljnost da zaista žele nešto da urade.“

Nezadovoljnim Pančevcima su u Ministarstvu za nauku i životnu sredinu rekli da će se rešenje ekoloških problema razmatrati za dve nedelje, što predsedniku opštine Srđanu Mikoviću, koji je u naručju držao svoju decu sa pumpicama u ruci, nije bilo prihvatljivo jer, kako kaže, Ustav Srbije garantuje pravo na zdravu životnu sredinu:

„Da se skinemo sa inhalatora i da deca imaju budućnost. To želimo, to tražimo, to zahtevamo i izborićemo se za to. Ukoliko nas ne čuju danas, 130.000 će doći da objasni zašto ovo tražimo.“

Na mapi crnih ekoloških tačaka u Srbiji ima nekoliko stotina velikih industrijskih zagađivača, a njihovim radom posebno su ugroženi gradovi Bor, Šabac, Pančevo i Kragujevac. Pančevačka industrijska zona nekada je stvarala dohodak ravan crnogorskom društvenom proizvodu.

* * * * *

Stotinu i sedamdeset dece moralo je da se inhalira jer su imali problema sa respiratornim organima. Sedamdesetero njih je moralo da primi korti-kosteroid da bi moglo da diše, a desetero je primljeno u dečju bolnicu zbog osipa na koži. Načelnica dečjeg dispanzera u Pančevu, doktorka Gordana Ilkić:

„Ta deca su nam došla u relativno velikom broju. Primetili smo da je nekoliko dece došlo sa difuznom koprivnjačom po koži. Roditelji te dece su primetili, da kada je povećano zagađenje, im se pojavljuju promene po koži.“

Kakve su posledice povećane koncentracije benzena, govori primer predsednika opštine Pančevo, Srđana Mikovića. On je u sredu u jutro, u našem programu, govorio bez problema:

„Noćas je enormno zagađenje. Nateralo me da postupim u skladu sa Pravilnikom o zagađenju vazduha i da dam naredbu da se uključe sirene.“

U sredu uveče i u četvrtak, Srđanu Mikoviću je potpuno pukao glas:

„Nisam jedini od sugrađana koji se žali. Upravo sam danas bio prinuđen da uzmem korti-kosteroid da bih mogao da dišem.“

U međuvremenu su najavljene krivične prijave protiv zagađivača, dok čelnici Petrohemije i rafinerije tvrde da je stanje kod njih bilo redovno i da nikakve havarije u procesu proizvodnje nije bilo.

O situaciji u Pančevu raspravljaće se i na današnjoj sednici Vlade Srbije. Prethodno je ministar za nauku i za zaštitu životne sredine, Aleksandar Popović, izjavio da je zagađenje izazvano ljudskim faktorom i da Petrohemija nije poštovala odluku Ministarstva da ne sme da radi pri određenim vremenskim uslovima.

Glavna priča za predsednika opštine Pančevo, Srđana Mikovića, je kako sprečiti da benzen, koji je svrstan u kancerogene materije, ne ide u vazduh:

„Mi treba da napravimo sistem da se to ne ispušta. Kamo sreće da se meri ispust u samoj fabrici. Onda bi znali i brže bi mogli da reagujemo, ali to je obaveza zagađivača. Obaveza države je da kontroliše da takva merenja postoje. Obaveza države je da, u situaciji kada se to pokaže, izvrše kontrolna merenja i utvrde stanje.“
XS
SM
MD
LG