Dostupni linkovi

Odlaganje rešenja je usluga Beogradu


U međunarodnoj zajednici preovladava stav da se ne treba stvarati atmosfera koja bi značila da je Kosovo izgubljeno, čime bi se sprečilo da radikalne partije u Srbiji dobiju prednost, izjavio je za Radio Slobodna Evropa šef Kancelarije Međunarodne krizne grupe u Prištini Aleks Anderson. On smatra da se odluka o Kosovu treba doneti pre nego što se formira srpska vlada:

“Nijedan srpski političar ne želi da bude na vlasti kada Srbija izgubi Kosovo. Tako međunarodna zajednica može da ponudi uslugu Srbiji i o Kosovu odluči u tom periodu, ali postavlja se pitanje da li su Kontakt-grupa i Savet bezbednosti spremni da to urade.”

Mnogi poznavaoci prilika ocenjuju da je posle odluke o odlaganju podnošenja predloga o rešenju statusa najvažnije da se na Kosovu očuva stabilnost. Politički analitičar Miljazim Krasnići kaže kako je odluka Ahtisarija razočaravajuća i dodaje da je sada neophodno da kosovski lideri deluju zrelo:

“Najvažnije je da kosovski pregovarački tim očuva partnerski odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i EU. Sada se više treba raditi na jačanju institucija, kako bi se pokazalo da je Kosovo spremno da funckioniše kao država.”

Međunarodna krizna grupa je u petak ocenila da će dodatno odlaganje donošenja odluke o konačnom statusu samo destabilizovati Kosovo. Zato je, prema oceni predstavnika ove organizacije, potrebno u januaru ili februaru da Ahtisari podnese predlog rešenja, a da to zatim usvoji Savet bezbednosti UN. Anderson kaže kako je potrebno razjasniti pitanje statusa i time omogućiti Kosovu da se stabilizuje i krene napred:

“Mnogo ljudi očekuje proleće sa nervozom. Ona postoji među kosovskim političarima i u međunarodnoj zajednici, koja treba da posveti veću pažnju jedinstvu među kosovskim liderima. I zato mi u Međunarodnoj kriznoj grupi ocenjujemo da je hitno potrebno doneti odluku o statusu.”

Miljazim Krasnići smatra da je odlaganje rešenja test za kosovsko društvo:

“Odlaganje proizvodi nezadovoljstvo, što je normalno jer je prethodno najavljivano da će se proces okončati do kraja ove godine. Ali reakcije treba da budu racionalne, kako se ne bi povlačili jednostrani potezi koji bi bili štetni po status Kosova.”
XS
SM
MD
LG