Dostupni linkovi

Država štiti bogate dužnike


Uvođenje poreza na dodatnu vrijednost u Bosni i Hercegovini ove godine bila je ekonomska tema broj jedan, kojom su se podjednako bavili i političari i privrednici. I dok su ga jedni hvalili kao najefikasnije sredstvo za stavljanje pod kontrolu sive ekonomije, drugi su ga kudili zbog činjenice da je sa istom stopom od 17 posto oporezovao i «mercedese» i hljeb i dječiju hranu.

Već u prvih 10 mjeseci primjene PDV je odgovorio svom zadatku, tvrde u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kaže portparol Uprave Ratko Kovačević:

«Ja mogu reći da smo mi praktično do danas na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje po osnovu indirektnih poreza prikupili 3 milijarde i 580 miliona konvertibilnih maraka, a 3,5 milijarde konvertibilnih maraka bio je ustvari plan da se prikupe prihodi po osnovu indirektnih poreza za cijelu 2006. godinu.»

Iako se uvođenjem PDV-a u državnu kasu slilo mnogo više sredstava nego što je to bio slučaj kada se budžet punio po osnovu poreza na promet, i dalje određeni broj poreskih obveznika ne ispunjava svoje obaveze. Ratko Kovačević:

«Poreski obveznici u BiH po prijavljenom PDV-u, dakle koji su prijavili kao obavezu a to nisu ispunili, trenutno duguju oko 10 miliona konvertibilnih maraka.»

Upravo zbog toga, ali i činjenice da se imena dužnika drže u tajnosti, stižu upozorenja od privrednika da u Upravi za indirektno oporezivanje nemaju mjesta prevelikom slavlju. Predsjednik Privredne komore RS-a Mladen Mičić:

«Jeste da je prisutno da onaj ko je plaćao porez od 10 posto, plaća porez i od 17 posto. Da li smo dobili onu sveobuhvatnost koju smo željeli da dobijemo i da li smo sve privrednike stavili u isti položaj? Čini mi se da nismo. Dokaz je izjava čelnika iz Uprave za indirektno oporezivanje da se duguje 10 miliona. Kakva je to tajanstvenost da se kriju imena i prezimena i vlasnika firmi i kompanija koje duguju? Kako duguju? Zbog čega duguju? Ko im je omogućio da duguju?»

Predsjednik Udruženja poslodavaca Damir Miljević:

«Što se tiče toga ko su dužnici, da li ih ima i zbog čega nema informacija, mislim da ni za poreske obveznike BiH, ni za Upravu za indirektno oporezivanje nije dobro da se izbjegava davanje tih informacija. To je s jedne strane. S druge strane opet, kad vidite kako sudovi tretiraju one koji ne plaćaju porez, čovjek se jednostavno nađe u čudu.»

Ako je suditi prema učestalim blokadama u raspodjeli sredstava prikupljenih na jedinstveni račun, bh. političare u prvom redu zanima koliko će ko novca imati u entitetskim kasama. O poreskim dužnicima i oni ćute. Prema mišljenju građana, neotkrivanjem imena dužnika samo se štite oni koji već imaju i previše:

«U ovom društvu se zaista štiti nekolicina bogatih. To je onih 5 odsto.»

«Ja mislim da se štite. Trebalo bi svakako da se objave ti podaci, jer samim tim bio bi efekat dobar, javnost bi znala ko su ti ljudi i oni bi sami vjerovatno, ako imaju imalo morala, odlučili da izmire svoje obaveze.»

«Pa štiti bogate, pa normalno - uvijek po sirotinji.»

Građanima ostaje za nadati se da će Uprava za indiretkno oporezivanje konačno objaviti i te podatke, a nadležne institucije sankcionisati one koji ne ispunjavaju svoje obaveze.
XS
SM
MD
LG