Dostupni linkovi

SARAJEVO


Sud Bosne i Hercegovine odredio je 30-odnevni pritvor Šefiku Aliću, jednom od zapovednika jedinice "Hamza", 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine koji je uhapšen u četvrtak pod sumnjom da je odgovoran za ratne zliočine.
Saopšteno je da je Alić osumnjičen da je kao pomoćnik komandanta za bezbednost bataljona "Hamza", nije preduzeo sve opravdane i potrebne mere da bi sprečio podređene da ubiju četiri zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske, niti je preduzeo bilo kakve mere da počinilac tog dela bude kažnjen.
U saopštenju suda je navedeno da je na osnovu dokaznog materijala Državnog tužilaštva ocenjeno da postoji osnovana sumnja da je Alić počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i da mu je određen pritvor zbog opasnosti da bi sa slobode mogao da utiče na tok krivičnog postupka.
Mnogi mediji u državama nastalim od Jugoslavije objavili su pre nekoliko meseci snimak na kojem se vide ratni zločini nad zarobljenicima. Prema medijima koji su prikazali snimak reč je o zločinima koje su tokom akcije "Oluja" počinili pripadnici jedinice "Hamze".
XS
SM
MD
LG