Dostupni linkovi

RS odbija "žrtvovati" policiju radi EU


U Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kažu kako je još uvijek preuranjeno govoriti o mogućem sastanku predstavnika političkih partija sa čelnicima Evropske unije o reformi policije, koji je, kako prenose mediji, najavljen za sredinu novembra u Briselu. Portparol OHR-a Oleg Milišić kaže kako međunarodna zajednica i dalje ostaje pri stavu da policijska reforma mora biti provedena u skladu sa principima Evropske komisije:

“Apsolutno je jasno da ova reforma mora biti provedena u skladu sa principima Evropske komisije. Postoje naznake da bi proces policijske reforme mogao biti uspješno okončan s obzirom da Direkcija za reformu policije postiže odgovarajući napredak u okviru svojih aktivnosti i na izradi izvještaja. Također, započeti su politički razgovori kako bi se pomoglo u finaliziranju ove reforme.“

Uprkos izjavama predstavnika međunarodne zajednice da se provedba reforme policijskih struktura mora odvijati u skladu s evropskim principima, u Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH imaju druga saznanja o tome. Portparol ove političke partije Mišo Relota:

“Dobili smo najave da je dogovorena donja granica tumačenja ova tri evropska principa ispod koje Evropska unija neće pristati da se ide. Neslužbeno, koliko mi znamo, prvi je ostao kakav je bio, dok su druga dva razvodnjena i navodno idu na ruku RS-a. Znači, jedino da je ovaj princip koji podrazumijeva zakon i budžet na državnoj razini ostao isti.“

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže kako će se odazvati mogućem sastanku u Briselu, ali da isto tako neće odustati od stava da policija Republike Srpske mora opstati:

“Tu ne pomaže ni prijetnja prekidom Sporazuma o pridruživanju, jer je nama policija važnija, kako god to ko shvatio. Definitivno želim da kažem da mi nećemo žrtvovati policiju, bez obzira na priču o nekim visokim ciljevima, potrebama učlanjivanja u Evropsku uniju. Mi nećemo dozovoliti da RS bude prazna ljuštura na putu ka Evropskoj uniji.“

O policijskoj reformi član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Tomislav Limov kaže:

“Mislim da oni koji žele imati u rukama oružje koje se zove policija ne dozvoljavaju tu reformu i da, u krajnjoj liniji, zadržavanje postojećeg stanja ide na ruku organiziranim transnacionalnim i domaćim, bosanskoherecgovačkim, kriminalcima, ali isto tako i zaštitnicima ratnih zločinaca.“

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, kako prenosi sarajevska štampa, izjavio je da je svaki mogući sastanak oko reforme policijskih struktura u BiH nepotreban, jer je, prema njegovim riječima, proces reforme, propao projekat.

Uprkos izjavama predstavnika političkih partija i domaćih vlasti, iz OHR-a ukazuju i na stavove Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i ministara vanjskih poslova Evropske unije koji pozivaju sve političke lidere da postignu napredak u aktivnostima na restruktuiranju policije, kako bi BiH ispunila jedan od uslova za približavanje evroatlantskim integracijama.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG