Dostupni linkovi

Britanski parlament raspravlja o Iraku


Britanski premijer Tony Blair suočit će se danas u parlamentu s rastućim nezadovoljstvom zastupnika opozicije, ali i vlastite stranke prema nastavku britanskog udjela u okupaciji Iraka.

Oko 7.200 britanskih vojnika raspoređeno je uglavnom na jugu te zemlje, u nekim od najosjetljivijih područja. Od početka invazije 2003. godine, 120 Britanaca poginulo je u operacijama u Iraku, a dosadašnji troškovi angažmana u njegovoj invaziji i okupaciji procjenjuju se na oko 4 milijarde funti. Uz to, nema naznaka da će se ljudske i materijalne žrtve u skoroj budućnosti smanjiti niti da bi Irak u skorije vrijeme zbilja mogao postati stabilnom i demokratskom zemljom.

Izostanak bilo kakvog napretka, nastavak pobune i širenje sektaškog nasilja između iračkih šiita i sunita koje prerasta u otvoreni građanski rat naveli su opozicione konzervativce da zatraže pokretanje parlamentarne istrage o načinu na koji je izvedena invazija Iraka i uspostavljena kasnija uprava tom zemljom. Tom su se zahtjevu pridružili škotski i velški nacionalisti.

Ured premijera Tonya Blaira objavio je da se Vlada protivi bilo kakvoj istrazi sve dok su britaski vojnici u Iraku jer bi se time potkopao njihov autoritet, a irački pobunjenici naveli da takvu akciju shvate kao potvrdu britanske slabosti i neodlučnosti u pogledu budućnosti Iraka.

No, čak i umjereni u laburističkoj vladi, nerijetko naklonjeni Liberalni demokrati, vjeruju da treba ispitati način na koji se provodi okupacija Iraka. "Odluke Vlade dovele su do toga da britanske snage u Iraku budu praktično zarobljene na način na koji to nitko nije očekivao. Ne iznenađuje me što Vlada ne želi pokretanje istrage o tome, ali to ne znači da takve istrage zbilje ne bi trebalo ni biti."

Unatoč porastu protivljenja nastavku britanskog angažmana u Iraku, još uvijek značajan broj laburističkih zastupnika podržava ostanak i produženje mirovne misije, kaže ministrica Tessa Jowell:

"Još smo uvijek usred procesa kojim pokušavamo pomoći demokratski izabranoj vladi da održi cjelovitost svoje zemlje. Mislim da bi odgovorni političari trebali raspravljati o tome što bismo to dodatno mogli učiniti u ime Iračana, radije nego da traže pokretanje ovakve istrage. To je potpuno rasipanje političke energije."

Današnja debata u parlamentu bit će do sada prva, u cjelosti posvećena Iiraku, otkako je prije tri i pol godine izvedena invazija te zemlje.
XS
SM
MD
LG