Dostupni linkovi

Ko u Srbiji uzgaja pečurke?


Zoran GLAVONJIC, Branka TRIVIC

Zoran Stojković, ministar pravde u Vladi Srbije izjavio je za naš program da sve nadležne službe, u skladu sa akcionim planom, rade na pronalaženju haškog optuženika Ratka Mladića i odgovorio na konstataciju Vuka Draškovića, šefa diplomatije Srbije, da je neobjašnjivo da službe bezbednosti Srbije ne znaju gde su haški begunci:

„Zaista, radi se svakodnevno i svi napori se preduzimaju. Ako gospodin Drašović zna nešto, neka da podatke. Neko ili želi da se dodvori nekome ili zaista misli da zna. Ako tvrdi da zna, neka da podatke.“

Vuk Drašković prethodno je izjavio da bezbednosne službe znaju sve što žele da znaju i nadležne pozvao na odgovornost zbog toga što je Mladić još na slobodi:

„Ne može se narodu pričati priča da se intenzivno traga za nekim haškim beguncima, a da niko ne zna gde su. Ako službe bezbednosti ne znaju gde su, onda moraju smesta biti rasformirane. Ja u te priče ne mogu da verujem. Ako zaista ne znaju, nekim čudom, onda neka skinu one table sa svojih kancelarija i umesto BIA ili Vojna bezbednosna agencija neka napišu ,uzgajalište pečurki‘.“

Međutim, Vladeta Janković, savetnik srpskog premijera Vojislava Koštunice tvrdi da je hapšenje Ratka Mladića jedan od najvažnijih zadataka:

„Na čijem se ispunjenju radi danonoćno i na čijem su ispunjenju angažovane sve snage koje jedna demokratska država ima na raspolaganju. Gospodin Drašković tradicionalno ima sklonost prema slikovitom izražavanju, i to poređenje sa uzgajalištem pečuraka je više ili manje duhovito, ali po mom osećanju ne sasvim opravdano.“

Komentarišući još jednu tvrdnju Karle del Ponte, glavnog tužioca Haškog tribunala, da se Mladić i dalje krije u Beogradu, ministar Zoran Stojković rekao je da je najteže dokazati da on nije tu:

„Podatke koje smo dobili smo proverili i apsolutno nisu bili tačni. Ako budemo locirali generala Mladića, on će u skladu sa zakonom biti izručen Haškom tribunalu, i tu nema nikakve dileme.“

Milorad Mirčić, predsednik Odbora za odbranu i bezbenost Skupštine Srbije, inače funkcioner Srpske radikalne stranke, kaže da je problem u tome što – kako tvrdi – bezbednosne službe nisu samostalne:

„Iz prostog razloga što je bezbednosna služba i kompletna bezbednosna struktura Srbije podređena Americi i njenoj obaveštajnoj službi. Tako da se ne može govoriti o dobrom ili lošem radu službe imajući u vidu ovu činjenicu. Većina pojedinaca koji su radili na pravi način su penzionisani ili odstranjeni. Možda ima još par njih koji profesionalno obavljaju tu svoju dužnost.“

S druge strane Dragan Šutanovac, zamenik predsednika Odbora za bezbednost i potpredsednik Demokratske stranke zaključuje da je problem jednostavno u tome što trenutno ne postoji politička volja da se uhapsi Ratko Mladić:

„Imajući u vidu da se približavaju izbori i da bi se pojedine stranke iz vladajuće koalicije oštetile praktično pred svojim biračima ukoliko bi završile taj deo posla, i zbog celokupne situacije u bezbednosnom sektoru gde postoje ljudi koji su nezadovoljni svojim statusom.“

* * * * *

Da li u Srbiji nema političke volje da se uhapsi Ratko Mladić ili takve volje nema u službama bezbednosti? Ako je problem u ovim poslednjim – bez obzira na to da li su nevoljne ili nesposobne da uhapse Mladića – zašto se te službe ne raspuste? O tome razgovaramo sa dva eksperta za bezbednost iz uglednog britanskog časopisa Jane’s Defence – Carinom O’Reilly i Charlsom Heymanom.

Carina O’Reilly kaže da ne veruje da se ni na jednom nivou unutar bezbednosnih službi – civilnih i vojnih – ne zna o Mladićevom kretanju:

O’REILLY: Mogla bih da poverujem da se informacije ne sprovode do vrha vlade, ali ne i da one u nekim segmentima tih službi uopšte ne postoje.

RSE: Ako tajne i bezbednosne službe vrše opstrukciju ili nisu sposobne da urade taj posao, zašto ih onda jednostavno ne raspuste? Šta treba uraditi na političkom nivou?

O’REILLY: Mislim da je trenutno teško učiniti bilo šta na političkom nivou. Smatram da je potrebno mnogo više nego politička volja vrha vlasti, trebalo bi da se pokaže i institucionalna spremnost za reforme u tajnim službama, koju u ovom trenutku ne vidim. S druge strane, veoma je teško raspustiti te službe i početi iz početka bez ijednog od starih kadrova. Treće, srpska vlada trenutno ima sasvim druge prioritete na dnevnom redu.

RSE: Naš drugi sagovornik iz Jane’s-a, Charles Heyman, smatra da tajnim službama uopšte nije lako da saznaju gde se Mladić u svakom mogućem trenutku nalazi, pa otuda kaže:

HEYMAN: Verodostojno mi zvuči da srpski obaveštajni krugovi ne znaju gde se Mladić nalazi u ovom konkretnom trenutku, ali ono što one gotovo sigurno znaju jeste gde je on bio pre nedelju dana. Daću vam jedan primer. Britanci su lovili Jerryja Adamsa po Severnoj Irskoj, koja je mnogo manja nego Srbija, godinama i – nikada ga nisu uhvatili. Znali smo gde je bio nedelju dana ranije, naše obaveštajne službe su do takvih informacija dolazile, ali nikad nisu bile u stanju da otkriju gde će prenoćiti danas.

RSE: Da li će i ako hoće, kada će Mladić biti uhapšen, pitamo Carinu O’Reilly:

O’REILLY: To potpuno zavisi od rezultata izbora. Ako Srbija ponovo padne u nacionalizam, neće biti nikakve političke volje da se on uhapsi, bar u nekoliko sledećih godina.

RSE: Na pitanje kako glavni haški tužilac Carla del Ponte dolazi do informacija o Mladićevom kretanju, odnosno da li joj u tome pomažu evropske obaveštajne službe, Charles Heyman kaže:

HEYMAN: Svakako da neke evropske obaveštajne službe sarađuju sa srpskom vladom u pokušaju lociranja Mladića, ali je sigurno i to da postoje druge evropske službe koje raportiraju gospođi Ponte”.
XS
SM
MD
LG