Dostupni linkovi

Referendum otežava položaj Srba


Organizacija referenduma o Ustavu Srbije na teritoriji Kosova otežaće položaj Srba posle rešenja statusa, ocenjuju kosovski analitičari. Oni smatraju da upravo referendum predstavlja direktan uticaj Beograda na kosovske Srbe koji ima za cilj odlaganje njihove integracije u institucionalni život na Kosovu. Ibrahim Gaši, šef katedre političkih nauka na Univerzitetu u Prištini, ocenjuje žalosnim što Srbi svoju budućnost usmeravaju prema Beogradu a ne Prištini:

“Sve ovo otežava poziciju koji Srbi treba da imaju u budućnosti u državi Kosovo. Ako se oni izjašnjavaju za Ustav u kojem se Kosovo defniše kao sastavni deo Srbije, onda će im biti teže da prihvate novu realnost nakon rešenja statusa, a to će sigurno biti nezavisnost.”

Novinar i analitičar Baton Hadžiu ocenjuje da referendum neće imati utucaja na bezbednosnu situaciju. On kaže da je Kosovu u ovom trenutku potrebna stabilnost pošto se približava rešenje statusa. Hadžiu ocenjuje da su se do sada više puta održavali izbori i referendumi Srbije na Kosovu, te stoga ne očekuje da će to uticati na međuetničke odnose:

“Veliko pitanje je važnije. Ostalo je još malo vremena do konačnog rešenja koje će biti nezavisnost. Realno, još jedna srpska iluzija više, ništa neće uraditi Albancima.”

Analitičari ističu da referendum o novom Ustavu Srbije ne doprinosi normalizaciji međuetničkih odnosa. Prema rečima Gašija, stav UNMIK-a i međunarodne zajednice bi morao biti jasniji kako bi se Beogradu pokazalo da svojim uticajima šteti međunacionalnim odnosima. Gaši kaže da kosovske institucije, i pored pokušaja, nisu uspele da integrišu kosovske Srbe u život na Kosovu, a glavni krivac za taj neuspeh je politika Beograda:

“I dok su kosovske institucije radile na stvaranju uslova za integraciju kosovskih Srba, Beograd je svo vreme ometao taj proces.”

Inače, i u srpskim sredinama na Kosovu 28. i 29. oktobra biće održan referendum o novom Ustavu Srbije. Administracija UNMIK-a je saopštila da neće organizovati ali ni sprečavati njegovo održavanje. Šef UNMIK-a je u jednom intervjuu kazao da referendum o Ustavu i sam Ustav Srbije ne menjaju ništa u sadašnjem položaju i budućem statusu Kosova, te da se, bez obzira na ustavne promene u Srbiji, proces utvrđivanja statusa nastavlja.
XS
SM
MD
LG