Dostupni linkovi

Odlaganje rešenja ne koristi nikome


Premijer Kosova Agim Čeku je rekao da ni najveći optimisti nisu očekivali da će se postići neki sporazum sa Beogradom. Upravo zato se zvanična Priština angažovala za pronalaženje rešenja statusa Kosova sa Ahtisarijem i međunarodnom zajednicom:

“Činimo napore da podržimo Ahtisarija i da pronađemo rešenje koje je u saglasnosti sa vizijom Ahtisarija i našom vizijom za status Kosova, tako da verujemo da ćemo mi, kosovska strana, imati rešenje koje ćemo zajednički iznaći sa Ahtisarijem.”

Čeku smatra da je veoma značajno da se proces statusa zaokruži tokom ove godine, na osnovu volje građana Kosova. Premijer je najavio da će članovi pregovaračke ekipe Prištine za početak ostvariti posete Velikoj Britaniji i Francuskoj, dok je istovremeno takav zahtev odaslan i zvaničnoj Moskvi. Premijer je rekao da se Vlada i pregovaračka ekipa nadaju da je proces statusa na dobrom putu i da će se okončati prema ambicijama kosovske strane:

“Ja ću imati više da kažem nakon poseta Londonu i Parizu. Ono što je važno je da obezbedimo rešenje tokom ove godine. Imamo dovoljno argumenata da je svako odlaganje na štetu svih i da ne koristi nikome, tako da ćemo te argumente predstaviti tokom naših poseta.”

Mogućnost odlaganja rešenja statusa je postala top tema rasprava u političkim krugovima u Prištini.

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti kaže kako rokovi i datumi nisu najznačajniji, koliko je značajan kvalitet rešenja statusa Kosova. Izražavajući nadu da će se status Kosova tokom ove ili sledeće godine rešiti u saglasnosti sa poltičkom voljom naroda Kosova za samoopredelenje, Haliti ističe da je međunarodna zajednica mnogo investirala na Kosovu i neće dozvoliti da se proces vraća natrag:

“Duboko sam ubeđen da međunarodna zajednica, naši saveznici u ratu, oni koji su zainteresovani da Balkan bude miran, da Evropa bude mirna, da Kosovo bude deo Evrope, neće sebi dozvoliti da donesu odluke koje donose anarhiju u Evropi i Balkanu.”

Haliti upozorava da na Kosovu ne treba biti ishitrenih ili pogrešnih političkih koraka, koji mogu mnogo da koštaju Kosovo. On se zalaže za rešenje koje će se usaglasiti sa međunarodnom zajednicom, posebno sa velikim silama, ne podržavajući jednostrane korake. Haliti ističe da Kosovari ne mogu da određuju datume, jer:

“I ako želimo, mi ne možemo da nametnemo redosled poteza, niti Savetu bezbednosti niti Kontakt-grupi. Treba da imamo u vidu da smo mi mala zemlja, siromašna, najsiromašnija u Evropi i mi smo u situaciji da zamolimo velike, one koji odlučuju, da nam se ne ponavljaju istorija i prošlost.”

Haliti smatra da bi eventualni neredi na Kosovu najviše odgovarali Srbiji:

“Mislim da nikoga više od Srbije ne interesuje da na Kosovu bude nemira, da se stvori anarhija, da bude događaja koji će u ovoj situaciji razočarati i međunarodnu zajednicu.“

Predstavnici Kosova veruju da će Priština i međunarodna zajednica iznaći oblike i sporazum o statusu, kako bi se staus Kosova definisao što pre, na osnovu volje većinskog naroda, ali postujući i prava manjina, što je jedno od osnovnih opredelenja Kontakt-grupe.
XS
SM
MD
LG