Dostupni linkovi

PRAG


Medjunarodna zajednica osudila je danassnju severnokorejski nuklearni test.
Japan je zatrazzio hitnu akciju medjunarodne zajednice, ukljuccujucci i dodatne sankcije. Ovaj potez vlasti u Pjongjangu osudili su i Juzzna Koreja i Kina.
SAD su ocenile da je to "provaktivni cin", zatrazzivssi od Sveta bezbednosti hitnu akciju. Sednica ovog tela predvidjena je za danas.
Rezolucijom koja je usvojena u junu, Severnoj Koreji su uvedene ograničene sankcije, nakon ssto je lansirala seriju projektila. Od nje se zahtevalo da prekine s programom balističkih projektila, ssto je onda odmah odbacila.
Rezolucija zabranjuje svim članicama UN-a da Severnoj Koreji prodaju materijal ili tehnologiju koja bi mogla služiti proizvodnji projektila ili oružja za masovno uništenje, a svim državama zabranjuje se i da od Severne Koreje nabavaljaju projektile te zabranjeno oružje i tehnologiju.
Severnokorejski test kritikovali su i Rusija, Evropska Unija, Indija, Pakistan, Indonezija i mnoge druge zemlje.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG