Dostupni linkovi

Najveća pretnja bezbednosti je nezaposlenost


Koordinator sektora za procenu unutrašnje sigurnosti na Kosovu (ISSR) Anthony Entoni Velch u interviju za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je najveća pretnja bezbednosti Kosova nezaposlenost i slaba privreda, dok prema njemu međuetničko nasilje ne predstavlja veliku opasnost za Kosovo.

Albana ISUFI (Priredio Gëzim BAXHAKU)

«Mi smo duboko analizirali sektor bezbednosti na Kosovu i to što smo otkrili u jednom istraživanju je da pitanja koja se više vezuju za bezbednost, kao što su policija, sudstvo, iako značajne, nisu značajnije za narod Kosova od svakodnevnog života i onoga što utiče na njihovo shvatanje sigurnosti. To je u principu privreda: nedostatak rada, nedostatak sigurne privrede Kosova», kaže Velch.

On dodaje kako je to razumljivo kada je recimo 70 odsto građana Kosova bez posla, što se reflektuje na socijalni status njihovih porodica:

«Naše je istraživanje bilo veoma široko, razgovarali smo sa oko 8.000 ljudi i svi, bili to Albanci, Srbi Romi ili Goranci, su uznemireni što nemaju radno mesto.»

On se nije saglasio sa procenama da približavanje rešavanja statusa može uticati na destabilizaciju bebzednosne situacije:

«Ja bih rekao suprotno. Kada se donese odluka, kojim god da se putem ide, onda će se otkloniti velika nesigurnost koja se tiče svakoga. Ako se nastavi sa ovakvim stanjem koje sada imamo, u najmanju ruku će se znati na čemu su, ako bude nezavisnosti, makar ona bila i uz mnoga ograničenja, u najmanju ruku će se znati šta je. Sada nema ničega. Mi ostajemo bez ideje kakva će biti budućnost.»

Velch smatra da opasnost od etničkog sukoba nije glavni problem na Kosovu:

«Jedan od naših strucnjaka je rekao da u Severnoj Irskoj, koja prolazi kroz proces mira, ima mnogo više nasilje nego na Kosovu, to je ocena koja mnogo govori.»

U slučaju da dobije nezavisnost Kosovu će trebati odbrambene snage, kaže Velch:

«Mi smo na osnovu konačnog statusa preporučili da, ukoliko Kosovo dobije suverenitet, onda treba formirati manju odbrambenu snagu, koja neće imati više od 2.500 pripadnika. Mislimo da to treba da se ostvari po upustvima i uz pomoć međunarodne zajednice, posebno NATO-a. Ta snaga treba da bude otvorena za sve na Kosovu, da se u nju uključe sve zajednice. Kada dođe do osposobljavanja tih snaga onda treba raspustiti Kosovski zaštitni korpus. Razlog za takav potez je financijske prirode jer slabi budžet Kosova ne može da izdrži da finansira i odbrambene snage i KZK.»

Velch ističe da će o predlozima koji su dati odlučiti Upravni komitet za unutrašnju bezbednost koji čine šef UNMIK-a, predsednik i premijer Kosova, te komandnat KFOR-a, na sastanku koji je planiran za 16. oktobar.
XS
SM
MD
LG