Dostupni linkovi

Kriminalci u porodici i susjedstvu


Ono što najviše zabrinjava kad se listaju crne kronike hrvatskih novina je da nasilje nije karakteristično samo za kriminalace, njemu pribjegavaju policajci, supružnici, slučajni prolaznici i djeca. Jučer, u vukovarskoj Petoj osnovnoj školi dvojica učenika 7. razreda dvojici drugih učenika stavljali oštricu noževa pod grlo i na prsni koš, te su jednom posjekli prst. S olakšanjem je policija izvijestila da nije riječ o međunacionalnom sukobu. Agresija se udomaćila u škole. Dokaz za to zabilježen je nedavno u Splitu. Dok su se dva učenika Tehničke škole sukobili hladnim oružjem, što je završilo ubodom noža, dotle su njihovi vršanjaci navijali i snimali mobitelima. O tome profesorica psihologije na Splitskom sveučilištu doktorica Mirjana Nazor:

«Mislim da zgražati se nad njihovim ponašanjem je stvarno farizejština, jer naš odnos prema djeci vidimo eto tako kroz ovo njihovo ponašanje. Drugim riječima, meni se čini da mi ne učimo, osim čast iznimkama jasno, sustavno djecu kako se ponašati u situacijama kad si nezadovoljan, kad si doživio neuspjeh, kad si zbog nečega povrijeđen, kad ne možeš postići neki cilj – dakle, nenasilno rješavati probleme ne znamo ni mi odrasli očito, pa onda to ne učimo ni djecu.»

Da odrasli ili, bolje rečeno - roditelji ne znaju nenasilno rješavati probleme svjedoči podatak da je u Hrvatskoj svaka peta žena žrtva nasilja u obitelji. Sutra će se u Hrvatskoj obilježiti 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prema riječima potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, ove godine je 20 posto više prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja.

U Splitu se tim žrtvama bavi udruga Mirta. Tamo kažu da rizik za nasilje povećavaju ratno i postratno razdoblje, teža ekonomska situacija, veliki broj osoba ovisnih o alkoholu i drogama i veliki broj osoba sa posttraumatskim poremećajima. Istraživanja pokazuju da se obitelji mogu nositi s jednim ili dva rizična faktora, ali ne i s više njih, kaže psihologinja iz Mirte Dubravka Koprčina:

«A u mnogim našim obiteljima prisutno je i više od dva rizična čimbenika, što jasno može navesti na činjenicu da u toj obitelji je prisutno i zlostavljanje djece i nasilje u obitelji. Naša iskustva upravo to i potvrđuju.»

Mogu li frustrirani i neodgojeni roditelji odgajati djecu da budu nenasilni? Mirjana Nazor:

«Mi znamo da je u društvu, ne samo kod mladih nego u svijetu odraslih je agresivno ponašanje pa skoro i dobilo jedan status prihvatljivog ponašanja. Ljudi agresijom stižu do ciljeva koje ne uspijevaju postići nekim civilizacijskim, pristojnim načinom ponašanja. I onda su to modeli koje mladi vide.»

Drastičan primjer agresivnog ponašanja odraslih zabilježen je prošle subote u Zagrebu kad je policajac hicem iz službenog pištolja kroz glavu prostrijelio građanina zbog sukoba oko parkirališnog mjesta. Policajci presuđuju radi parkinga, a obični građani zbog nepoćudnog seksualnog ponašanja. U Hrvatskoj je, prema istraživanju lezbijske organizacije Kontra, svaka druga osoba homoseksualne sklonosti doživjela neku vrstu nasilja. Domaći nasilnici šire područje djelovanja. Napadaju i strance. Tako je u Splitu nekidan iz čista mira napadnut homoseksulani par iz Njemačke, te lezbijke iz Španjolske. Prije toga je pretučen fotograf iz Nizozemske kojeg su neznanci u svojoj paranoji optužili za pedofiliju. Od vlasti je to, i ne samo to, nenasilje prema strancima za sada pomenuo tek ministar turizma Božidar Kalmeta, svrstavajući ove incidente pod egidu «sitni i bezazleni»:

«Hrvatska je sigurna destinacija, o tome nema zbora, ali kažem šteta je da ovi nekad sitni, mali incidenti, kojih ima i koji su manje, više beznačajni, narušavaju takav ugled.»
XS
SM
MD
LG