Dostupni linkovi

Olimpijada i ljudska prava


Breffni O'ROURKE (Priredio Srdan KUSOVAC)

Olimpijada 2008. bi trebalo za Kinu da bude velika stvar. Komentatori kažu da bi taj događaj Kina mogla iskoristiti da pokaže da na svetsku scenu ulazi kao moderna, efikasna i otvorena zemlja. Kineski zvaničnici su već objavili da su mnogi sportski objekti već završeni, tako da neće biti za olimpijade tipičnog završavanja u poslednji čas. Ali, ostali aspekti priprema ne idu dobro.

Amnesty International - međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava čije je sedište u Londonu navodi da se stepen poštovanja ljudskih prava u Kini smanjuje umesto da se povećava kako su to obećale kineske vlasti 2001. kada je Kina dobila organizaciju olimpijade. Corinna-Barbara Francis, koja u Amnesty Internationalu istažuje događaje u Kini kaže Radiju Slobodna Evropa da je situacija u Kini sve gora i gora:

"Svedoci smo pogoršanja u mnogim oblastima najmanje prošle godine. Postoji jak pritisak na novinare, advokate i osobe koje se bave zaštitom ljudskih prava. Nedavno je čitava grupa advokata i to onih koji su se bavili ljudskim pravima pritvorena, osuđena i odvedena na izdržavanje kazni."

Naša sagovornica navodi da vlasti nisu pojačale kontrolu samo nad ovim, specifičnim grupama ljudi, već su to učinile nad čitavim društvom:

"Dodali su nove načine kontrole interneta. Samo u proteklih nekoliko sedmica svedoci smo gušenja vesti koje emituju strane novinske agencije. A to su samo neki od primera."

Amnesty International traži od Međunarodnog olimpijskog komiteta da zauzme zvanični stav da su kineske vlasti odgovorne za provođenje obećanja koja su same dale u vreme kada su kandidovale svoju zemlju za domaćina Olimpijade 2008. Međunarodni olimpijski komitet do za sada odbija jer, kako kaže njegova portparolka Giselle Davies, "nije realno" očekivati da posao MOK-a da pritiska vlade u vezi sa "kompleksom" političkih pitanja.
XS
SM
MD
LG