Dostupni linkovi

Učestali napadi i eksplozije


Bombaški napad na povratničku porodicu Pavlović, tri eksplozije u Gnjilanu i Uroševcu, su incidenti koji poslednjih dana potresaju Kosovo. Odgovorni za te napade do sada nisu pronađeni. Međunarodna i kosovska policija vode istragu uz obećanje da neće stati dok se počinioci ne izvedu pred lice pravde.

“Komesar policije vam garantuje da će prevrnuti svaki kamen dok ne pronađe napadače”, kazao je portparol UNMIK policije Tomas Li (Thomas Lee), govoreći o napadu na srpsku porodicu, koja se nedavno uz pomoć UNDPa i vlade Kosova vratila u Klinu.

Prema rečima Lija, nakon ovog i drugih incidenata policija preduzima dodatne mere sigurnosti:

“Pojačali smo sigurnosne mere. Naša operativna strategija podrazumeva otvaranje policijskih podstanica u oblastima u kojima žive manjine, kao i mere policijske zaštite kulturnih objekata.”

Ali bombaški napad u Klini je samo jedan u nizu incidenata koji su se dogodili u poslednje vreme. Prošle nedelje u Gnjulanu u eksploziji je uništeno vozilo kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Fatmira Redžepija. Iako se sve ovo dešava u periodu kada se intenzivira proces rešavanja statusa, ocena međunarodnih zvaničnika je da je generalno stanje stabilno. Portparol UNMIKa Džef Bili (Jeff Biely), kaže da je ovo osetljiv period:

“Bezbednosna situacija je stabilnija u odnosu na protekle sedmice, ali znamo da je krhka jer je ovo osetljiva faza u procesu rešavanja statusa. Znamo da ima građana, bilo da pripadaju većinskoj ili manjinskim zajednicama, koje brine šta će status doneti. Ne sumnjamo da može imati pojedinaca ili grupa koji mogu koristiti nasilje radi širenja straha ili promovisanja svojih ciljeva.”

Predstavnik UNMIK-a je pozvao građane da sarađuju sa policijom kako bi pomogli da se počinioci izvedu pred lice pravde.
XS
SM
MD
LG