Dostupni linkovi

Zastarjeva dio krivičnih djela ubojstava srpskih civila?


Ankica BARBIR - MLADINOVIC

Jučer se navršilo točno 15 godina kako je u stanu svog zaručnika u Sisku, noću 1991., metkom kroz prozor ubijena tada 19-godišnja Ljubica Solar. Njezina majka Vjera ne odustaje od borbe za istinom i tvrdnje da je riječ o ratnom zločinu, iako su joj u policiji i županijskom državnom odvjetništvu sve ove godine odgovarali da je njezina kćer ubijena "zabunom":

«Što to znači zabunom nekoga ubiti? Znači da je neko drugi trebao biti ubijen. Ako je moja kćer ubijena zabunom, znači da je neko drugi trebao biti ubijen. A ko je imao pravo bilo koga ubiti? A da li ovih 111, koje sam ja sakupila, da li su oni svi zabunom ubijeni?»

Nevladina udruga Documenta ovih je dana u otvorenom pismu policiji i Državnom odvjetništvu izrazila zabrinutost zbog spore istrage i neadekvatne kvalifikacije tog i ostalih zločina počinjenih uglavnom nad srpskim, ali i ostalim civilima ratnih 90-tih, zbog čega bi moglo doći do zastare i nekažnjavanja počinitelja. Vesna Teršelić:

«Ono čega nas je strah je da će Državno odvjetništvo prestati voditi te istrage i činilo nam se silno važnim naglasiti koliko bi bilo bitno prekvalificirati sva djela ubojstva u Sisku i drugim mjestima u Hrvatskoj, kao što su Osijek, Gospić, Zagreb, gdje se zapravo zna, gdje je već činjenično utvrđeno da su ubojstva nad civilima povezana, da je riječ o ratnim zločinima - i to bi bila mogućnost da se istrage doista nastave dok se ne utvrdi tko su osumnjičeni.»

Vjeruje da slučaj Solar zbog pritiska javnosti neće doživjeti zastaru, ali se boji za manje poznate zločine, kao slučaj ubijenih Srba u Novskoj, o čemu je svojevremeno pisao jedino Feral Tribune, a većina hrvatske javnosti još ne zna da su se i u tom gradu ’91. također ubijali civili u kućama. Preživjeli, kaže, iz straha ni danas ne žele u javnost:

«Riječ je o tri veća krvoprolića. Sva tri su počinjeni u kućama i u sva tri je na licu mjesta pobijeno 3 ili 4 osobe.»

Županijski državni odvjetnik u Sisku, Stipe Vrdoljak, tvrdi da nijedan zločin za koji se utvrdi da je ratni - neće ući u zastaru:

«Istražujemo sve zločine koji su se desili za vrijeme rata, a koji nisu do sada rasvijetljeni, bez obzira kako ih je policija kvalificirala. Dakle, niti ćemo prestati s tim, nema veze nikakva zastara, niti bilo šta. Naime, i ovdje gdje je policija to kvalificirala kao ubojstvo, po našoj procjeni to su uglavnom ratni zločini – po našoj procjeni kažem, ali definitivno ćemo moći znati tek kad se otkrije počinitelj.»

Tek tada se, kaže, mogu saznati motivi i dati pravna ocjena djela, bez obzira pod kojom se kvalifikacijom slučaj dotad vodio:

«Jer ako je nešto ratni zločin, onda to ne može ovisiti o tome šta je tamo neki policajac na papiru napisao kad je nama podnosio prijavu, razumijete.»

Konkretno, o mučenjima i ubojstvima desetak srpskih civila u Novskoj 1991. Županijsko državno odvjetništvo u Sisku zasad ne vodi nikakvu istragu:

«Mi o tome nemamo neki poseban predmet slučaj Novska. Ako netko ima, neka pošalje, mi ćemo sve to proanalizirati. Nema problema, mi ne bježimo od toga.»

Zbog realne opasnosti od zastare, predsjednik Hrvatskog pravnog centra dr. Goran Mikuličić smatra da bi redoslijed stvari u kvalificiranju zločina počinjenih u ratu bilo pametnije odmah obrnuti:

«Dakle, trebalo bi voditi stvar - da budemo ono stvarno čisti, i moralno i pred svijetim i pred savješću - pod radnom kvalifikacijom ratni zločin i na taj način prevenirati unaprijed nastupanje zastare, a onda ovisno o rezultatu postupka, kada državni odvjetnik dobije elemente za optuženje, tada se vrši konačna kvalifikacija i zlazi pred sud. Ali u ovoj fazi postupka, ja mislim da je apsolutno nužno da se postupak vodi pod radnom kvalifikacijom ratni zločin upravo zbog toga da se prevenira eventualno nastupanje zastare.»
XS
SM
MD
LG