Dostupni linkovi

U Skupštini Srbije jedinstven stav o Kosovu


Političari i analitičari u Beogradu, gotovo unisono, reči predsednika Tadića tumače kao jasnu poruku da su Sjedinjene Američke Države odlučne u nameri da izdejstvuju neku vrstu nezavisnosti Kosova. To eksplicitno konstatuju i tabloidi na naslovnim stranama, poput „Kurira“ koji na pola naslovne strane objavljuje „Kosovo nezavisno“, ali i ozbiljniji mediji. U iščekivanju da predsednik opširnije prenese ono što mu je rečeno u Vašintonu, kao retki tračak nade, citira se intervju ruskog predsednika Vladimira Putina „Financial Times-u“ u kome on kaže da se neće libiti da uloži veto ako rešenje konačnog statusa za Kosovo ne bude prihvatljivo za Rusiju.

Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i bivši šef jugoslovenske diplomatije, odgovara na pitanja da li je konačna poruka koju je predsednik Srbije Tadić dobio u Vašingtonu da će Kosovo biti nezavisno i da li je poslednja nada Srbije mogući veto Rusije:

„Ne mogu da interpretiram ono što je rečeno predsedniku Tadiću. Naprotiv, sa velikim nestrpljenjem čekam da mi eventualno kaže malo više o tome kakvi su bili razgovori u Vašingtonu. A verujem da ćemo sutra na sednici parlamenta čuti preciznije informacije. Tako da ne bih komentarisao da li je zaista poruka koju je primio takva da je to definitivni i konačan stav Vašingtona. A da je to preovlađujuće mišljenje administracije SAD-a, mislim da jeste. Što se tiče pozicije Rusije i činjenice da Rusija ima mogućnost da uloži veto u Savetu bezbednosti, ja sve vreme to uzimam u obzir kao jednu ozbiljnu okolnost, ali verujem da će ipak da se traži neko rešenje koje će biti usaglašeno unutar Kontakt grupe, što znači rešenje za koje će posle i Rusija da glasa u Savetu bezbednosti. Koje će to rešenje da bude, hajde da ne pogađamo, već da sačekamo da vidimo.“

Putinova formulacija „da će Rusija možda uložiti veto u Savetu bezbednosti“ naišla je na brzi odjek u srpskoj vladi. Direktor kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić kaže da je izjava ruskog predsednika od najvećeg značaja za Srbiju i za zaštitu njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa:

„Stav predsednika Rusije je principijelan i potpuno u skladu sa najvišim načelima međunarodnog prava. I što je posebno važno, u duhu je očivanja mira i stabilnosti. Država Srbija i Vlada Srbije, time što brane Kosovo i Metohiju, istovremeno brane i temeljna načela na kojima počiva međunarodni poredak.“

U međuvremenu, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić otputovala je u Njujork, gde će u utorak razgovarati sa članovima Saveta bezbednosti, uoči sednice 13. septembra posvećene stanju na Kosovu. Raškovićeva je najavila da će posetu iskoristiti da upozna i čuje stavove članova Saveta bezbednosti, ali i da će ih lično upoznati sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

U međuvremenu, pregovori o Kosovu će se u utorak naći i pred poslanicima Skupštine Srbije. Ministar pravde Zoran Stojković kaže da očekuje jedinstven stav poslanika kada je izveštaj Vlade o dosadašnje toku pregovora u pitanju:

„Mi Srbi smo konačno našli zajednički jezik bar po jednom vitalnom pitanju. Mislim da je tu stav jedinstven, tako da očekujem da se izveštaj usvoji, a da se ostane pri onoj odluci skupštine koju je donela znatno ranije.“
XS
SM
MD
LG