Dostupni linkovi

Odluku o statusu doneće SAD, EU, Rusija i Kina


Jans Rojter (Reuters), nemački stručnjak za Balkan govori Radiju Slobodna Evropa o Kosovu i to o pregovorima u Beču, o različitim vizijama budućnosti Kosova koje postoje među velikim silama i o tome kada bi i kakvo rešenje statusa moglo biti doneto.

Iliriana BAJO (Pripremio: Srdan KUSOVAC)

Na pitanje kako vidi pregovore Kosova i Srbije, Jans Rojters kaže da to nisu normalni pregovori među dvema stranama od kojih bi bilo realno očekivati rešenje problema:

"Ovo je nešto poput pozorišta ili farse jer svaki član dveju delegacija zna da delegacije ne mogu da nađu nikakvo rešenje. Čak ni međunarodni faktori kao Evropska unija, SAD, Rusija itd znaju jako dobro da pregovori Kosova i Srbije u Beču nikada neće rezultirati rešenjem."

Jans Rojters kaže da nije baš siguran da je moguće doneti do kraja godine odluku o statusu Kosova iako je, kaže, to teoretski moguće:

"Odluku neće doneti ni Kosovari ni Srbi nego će je doneti SAD na prvom mestu, a onda i EU, i kao neka treća linija Rusija i Kina koje imaju veto kao stalne članice Saveta bezbednosti UN. Ipak sam gotovo siguran da će Rusija i Kina staviti neke uslove, ali da neće imati principijelnih primedbi na rešenje kosovskog problema koje budu donele SAD i njihovi saveznici."

Kao prepreke da rešenje ne bude doneto do kraja godine Jans Rojters navodi nepostojanje jedinstvenog stava Evropske unije:

"SAD se zalažu čvrsto za nezavisnost Kosova s tim da bi to bilo rešenje koje bi uključilo zaštitu manjina i prisustvo međunarodnih trupa. Dakle to bi bila neka nezavisnost koju bi kontrolisala striktno međunarodna zajednica. Kada Kontakt grupa ramatra to imamo Rusiju kojoj se to ne sviđa jer ih je strah da se taj primer ne prenese na neke delove bivšeg Sovjetskog Saveza. Druga stvar je da čak među SAD i EU nema konsenzusa o detaljima poput vremenskog okvira i još mnogo, mnogo detalja. Ali nema neke opasnosti za čitav proces uspostavljanja konsenzusa."

Jan Rojeters zato dodaje da veruje da bi odluku bilo moguće objaviti početkom naredne godine. A to je moguće jer:

"Dve glavne strane – Kosovari i Srbi neće moći odluku da blokiraju vetom ni na deo odluke niti na odluku kao celinu nego će morati da prihvate ono što bude odlučila međunarodna zajednica u okviru UN."

Na pitanje da li smatra da bi moglo doći do podele Kosova i da li bi to moglo izazvati domino efekat na Preševsku dolinu ili Bosnu, Jans Rojters kaže da ne veruje u takvu mogućnost. U tom slučaju bi morao da bude izgrađen zid poput Berlinskog, a to znači oštru granicu što zaista nije moguće u današnjoj Evropi, kaže Jans Rojters. Jasne su mu, navodi, izjave srpskih političara da među njima nema takvog koji bi stavio potpis na nezavisnost Kosova:

"Ali, kada razgovarate sa srpskim političarima nezvanično onda čujete da je nezavisnost Kosova jedino moguće rešenje. Jedini čega se plaše je da to kažu javno. Ali spremni su da prihvate takvo rešenje iako ga nikada neće podržati javno."
XS
SM
MD
LG