Dostupni linkovi

Novi snimci protiv 5. korpusa


Snimak koji je objavila Alternativna televizija (ATV) iz Banje Luke traje 4 i po minute i prikazuje komandanta 503. brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine Hamdiju Delalića kako 16. aprila 1995. godine izdaje naređenje vojnicima prilikom proboja prema Cazinu. Novinar ATV-a Nenad Trbić:

«Kreću u napad i on njima kaže otprilike:’Ne birajte sredstva. Žao mi je što nemam čakije da koljete sve po redu, koljite zubima.’ I onda je neko iz mase, jedan od vojnika upitao: ’A silovati?’ A on je rekao:’Imate moje odobrenje da radite sve’.»

Predsjednik Demokratske narodne zajednice iz Velike Kladuše Rifet Dolić kaže da je prikazani, ali i druge snimke, gledao još prije nekoliko godina. Dolić podjeća i na fetvu kojom je izopćen dio muslimana odanih tadašnjem lideru tzv. autonomaša Fikretu Abdiću. Rifet Dolić za Radio Slobodna Evropa kaže da je ovaj, ali i i drugi snimci kao i iskazi svjedoka, ranije dostavljen državnom tužilaštvu. Svjedočenja žrtava zločina Armije RBiH na području Krajine su stravična, kaže Dolić:

«Od toga, recimo, da je silovana žena na čijim bedrima je urezan nožem simbol jedne brigade u 5. korpusu. Postoje i nalazi ljekara o tome. Nažalost, niko za takve stvari nije pokretao ništa.»

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je Dolićeve navode:

«Ono što možemo reći je da smo dobili taj materijal, te da Tužiteljstvo radi na prikupljanju informacija i saznanja o tim događajima.»

Emitirani snimak nije jedini, tvrdi predsjednik logoraša Zapadna Bosna Esad Čović, napominjući da ima i gnusnijih:

«Šlepanje živog čovjeka sa traktorom u prvom krugu. U drugom krugu opuštene ruke niz mrtvo tijelo.»

Zbog nepokretanja postupaka već 11 godina žrtve se osjećaju nemoćne, napominje Čović, te dodaje kako svakodnevno žive sa zločincima:

«U velikoj Kladuši slobodno šeta čovjek koji je počinio za 11 dokazanih, dostojnih svjedočenja - na svirep način je rješavao ljude života: odrubljivanjem glave ručnom testerom, sječenjem sjekirom, naređivanjem da se glava nosi kroz selo itd. To je možda stvar i pitanje i politike i ovo sada što je, u ovo vrijeme, ja mislim da to nije došlo u pravi čas.»

Reagujući na snimke naredbe za izvršenje ubistava i silovanja, saopštenjem se oglasila i Vlada RS-a tražeći hitnu akciju Suda BiH i Haškog tribunala, napominjući kako je komandantima u 5. korpusu mjesto u Hagu. Posljednji snimak, stoji u saopćenju Vlade, pokazuje da su tokom rata u BiH zločini činjeni od strane Armije RBiH, te da su naređivani od strane vrha ratne vlade BiH, dok je Vlada RS-a samo štitila srpski narod od pokolja.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a i član SDA Šefket Hafizović smatra da je namjera objavljivanja snimaka u funkciji predizborne kampanje:

«Ima politički motiv upravo da baci sjenu na odbranu Armije BiH od agresije. Evo, objavljuju se upravo sada i podnose se prijave od strane prije svih Čavića, a da sve ove godine, dakle 10, 11 godina godina otkad je i SDS na vlasti, nije podigao niti jednu prijavu protiv na stotine osumnjičenih i optuženih za zločine iz reda srpskog naroda, osim onih nekoliko dobrovoljaca kojima je dobro plaćeno za to što su se predali.»

Iako je poznato da se ovakvim materijalima trgovalo u BiH, vrijeme predizborne kampanje ne može se smatrati prestankom djelovanja pravne države, kaže član SDS-a Dušan Stojičić:

«Po tom pristupu svako onaj ko zahtijeva nešto takvo može biti osumnjičen da to radi iz nekih političkih i politikantskih razloga. Prema tome, smatram da su upravo ti komentari pokušaji da se to prebaci na jedan politički teren, da se počinioci zločina amnestiraju za učinjene zločine i da se sasvim svjesno jedna krivica održava na RS i da se pokušava imputirati i kolektivna krivica srpskog naroda.»

Objavljeni snimak, kako nam je potvrđeno u banjalučkoj ATV, dolazi iz privatne arhive, te je anonimno ustupljen ovoj tv stanici.
XS
SM
MD
LG