Dostupni linkovi

Kontakt grupa ima gotovo rešenje


Kontakt grupa neopravdano žuri u planovima da se do kraja godine postigne rešenje za status Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Oliver Ivanović, nosilac “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. Kontakt grupa je u petak na sastanku u Beču potvrdila ranije formulisane namere da se rešenje statusa Kosova postigne do kraja godine. Za takav rok, kaže Ivanović, Srbi nisu spremni:

“Ja mislim da ni Srbi, a ni Srbija nisu spremni da se rešenje nađe do kraja ove godine i to me posebno brine. Mislim da Kontakt grupa neopravdano žuri jer nema na vidiku kompromisa niti sporazuma između dve delegacije. Objektivno rečeno, ako Kontakt grupa posle toliko razgovora i pokušaja i dalje insistira na kraju godine kao terminu to znači da već ima gotovo rešenje i da to rešenje kao takvo neće biti prihvaćeno mora biti nametnuto.”

Ivanović ocenjuje da svako nametnuto rešenje za koje se odluči međunarodna zajednica neće biti održivo i izazvaće još veće tenzije, na Kosovu, u Srbiji i čitavom regionu:

“Znači, ako Kontakt grupa računa na nametnuto rešenje po meni bira radikalnu opciju, radikalizaciju čitavog regiona što znači i dugoročnu nestabilnost, što znači da će i evropske integracije za ovaj region biti daleka budućnost.”

Upitan kako Srbi reaguju na sve češće spominjanje uslovne nezavisnosti kao jedne od mogućih opcija za rešenje statusa Kosova, Ivanović odgovara da stav Srba niije promenjen:

“Srbi teško mogu prihvatiti bilo kakvu opciju kojoj se u naslovu nalazi reč nezavisnost, znači autonomija je nešto na šta računamo i svi znamo šta to znači. Uslovna nezavisnost je nešto što nikad nije dovoljno jasno i bojim se da bi mogao da bude put ka izvrgavanju ruglu međunarodnog prava ali i prava Srbije.”

Posebno teško pitanje u procesu rešavanja statusa je kako će se konačno rešenje odraziti na ostanak Srba na Kosovu i njihovu budućnost. U tom pravcu čelnici kosovskih institucija poručuju Srbima da ne trebaju strahovati od statusa. Međutim, da li stvarno postoji strah da bi većina Srba mogla napustiti Kosovo u slučaju da ono dobije neku vrstu nezavisnosti:

“Taj strah je osnovan, ali ja mislim da će eventualno dilema kod nekih Srba dal treba da odu ili ne predstavljati odličan izazov za ekstremne Albance koji će pokušati da takve Srbe koji su u dilemi nateraju da odu. Čini mi se da će to biti kombinovano i to je velika opasnost. Međunarodna zajednica jednostavno može da se suoči s tim, Kfor i Nato imaju ogromnu odgovornost, ali i američka administracija koja je najuticanija ovde, da se takav scenario ne dogodi.“

U Pregovaračkom timu Beograda kosovski Srbi imaju dva predstavnika, to su visoki zvaničnici DSS i DS na Kosovu. Međutim, prema rečima Ivanovića glas kosovskih Srba nije dovoljno zastupljen u pregovorima:

“Mislim da su kosovski Srbi morali imati veće i značajnije mesto a to se moglo ostvariti samo da je u pregovarački tim uključeno još nekoliko Srba pogotovo insistiram na gračaničkom delu, Pomoravlju kao i oni koji žive u vrlo teškim uslovima Hoča, Orahovac i severna Metohija. Ti ljudi imaju šta da kažu i sigurno da bi njihove brige, strahovi uticali na poziciju i našeg pregovaračkog tima, ali bi Srbi bili legitimni i prema Ahtisariju i Albanci ne bi mogli ignorisati njihove stavove.”
XS
SM
MD
LG