Dostupni linkovi

PRISTINA


UNMIK i Vlada Kosova napravili su Akcioni plan za evropsku integraciju Kosova u kome se ne odredjuje unapred medjunarodni status te pokrajine, ali da ce resenje statusa doneti nova ovlascenja i izazove.
U dokumentu se istice da je poboljsanje etnickih odnosa i dalje prioritet za politicke lidere Kosova.
Navodi se da je u slobodi kretanja ostvaren vidan napredak i da najnovije istrazivanje Kosovske policijske sluzbe pokazuje da su se 99 odsto ispitanika iz redova etnickih manjina kretalo van svojim mesta boravka, dok se 80 odsto oseca bezbednim da to cini.
Ocenjuje se da je na Kosovu znacajan napredak ostvaren na mnogim poljima posle 1999. godine, ali i da je neresavanje medjunarodnog pravnog statusa kocnica napretka.
U glavne ciljeve uvrsceno je 109 standarda koji moraju biti sprovedeni u cilju usaglasavanja kosovskih zakona sa evropskim pravnim sistemom.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG