Dostupni linkovi

Srbi nezadovoljni predloženim rešenjima


Jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić za naš program kaže kako stav koji je iznet o 10 garantovanih mesta za predstavnike kosovkih Srba nije prihvatljiv, već oni insistiraju na sadašnjem rešenju iz Ustavnog okvira o deset rezervisasnih mesta za srpsku zajednicu, nezavisno od broja poslanika koje osvoje na izborima:

«Mislim da jedan takav stav znači da unutar institucija hoće da imaju određeni broj Srba, sa kojima bi mogli lakše da manipulišu. Mislim da taj princip apsolutno nije dobar. Ono što je sada zagarantovano vezano za izbor je deset mesta i normalno pored toga još onoliko mesta koliko se osvoji.»

U onome što je juče predočeno javnosti, kada se radi o instrumentu zaštite naciolnog interesa, ostalo je nejasnoće, da li će za usvajanje nekog zakonskog akta pored većine ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova biti potrebna većina poslanika iz svih manjinskih zajednica ili samo većina poslanika iz zajednice na koju se taj zakon odnosi, odnosno čiji interes pogađa. On smatra da se ti mehanizmi moraju obezbediti preko sudstva, policije i institucija:

«Što se tiče institucija, mora zajednica da se izjasni o pitanjima koja se nje tiču većinom glasova. Ukoliko se ne izjasni zajednica, bez obzira ko pokreće to pitanje, i ukoliko se određena zakonska rešenja ili drugi akti tiču zajendice i ugrozavaju njihova prava bez većine glasova te zajednice ta odluka ne moze biti doneta, odnosno taj zakon mora da pretrpi reviziju i mora da se vrati u ponovnu proceduru, dok god se ne slozi zajednica sa takvim rešenjem.»

Kada je u pitanju funkcionisanje Ustavnog i Vrhovnog suda tu bi, prema Nojkiću, trebalo da se obezbedi predstavljanje svih zajednica i konsenzus u odlučivanju:

«Što se tiče Vrhovnog i Ustavnog suda tu bi trebali da budu uključeni predstavnici svih zajednica. Ovde je ključni problem između srpske i albanske zajednice, tako da kod donošenja odluka treba da postoji konsenzus, ukoliko nema konsenzusa onda nema ni odluke.»

Predstavnici SLKM su učestvovali u radu Konsultativne grupe za manjinske zajednice na sastancima u Draču i Solunu i insistirali da se obezbede ustavni i zakonski instrumenti za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i zaštita po najvišim međunarodnim standardima. Predstavnici Pregovaračke grupe ističu da su u predloženim rešenjima obezbeđeni najviši međunarodni standardi i praksa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG