Dostupni linkovi

Radikali izbegli susret sa Le Penom


Mada je Žan Le Pen stigao u Srbiju da bi otvorio moto-trke u Vršcu za prvenstvo Balkana, lider Nacionalnog fronta iskoristio je priliku da ponovi dobro poznate stavove o navodnoj opasnosti koja preti Evropi od emigranata iz islamskih zemalja. Le Pen podseća da je još pre četrdeset godina upozoravao da će Kosovo biti preplavljeno emigrantskih talasom Albanaca, što je po njegovom mišljenju najbolja lekcija za Francusku i čitavu Evropu:

"U stanju u kojem se sada nalazi Kosovo, budućnost je jako mračna. Problem demografije je kapitalan za budućnost. Ako sve evropske zemlje ne budu čuvale svoje granice protiv masovne emigracije koja se dešava, naše zemlje biće 2050. godine prepravljene emigrantima."

Sam Le Pen, koji ne odustaje od predsedničkih ambicija, požalio se tokom svoje posete Beogradu na status koji ima u francuskim medijima, s obzirom na bojkot kome je izložen. On međutim tvrdi da sada ima duplo više pristalica nego pre četiri godine:

"Moja politika je kao Zoro, ne vidimo ga, ali znamo da postoji i znamo da će doći."

Za razliku od 1997. godine kada je Le Pen stigao u Srbiju na poziv Vojislava Šešelja, koji je nakon toga postao potpredsednik srpske Vlade, susret sa francuskim ultra-desničarom sada su izbegli funkcioneri Srpske radikalne stranke. Ništa više gostoprimljivosti prema Le Penu nije pokazao ni ministar za kapitalne investicije, Velimir Ilić. Organizator ove posete, Dragoslav Perišić, menadžer Balkanskog šampionata u Vršcu, nije skrivao razočaranje takvim prijemom:

"Sramota je malo jer vidim da ovi naši političari odbijaju da prime gospodina Le Pena. Vidim da već ima nekih negativnih reakcija na televiziji zbog njegovog dolaska. Pa dolazi kod prijatelja. Svi mi Srbi smo njegovi prijatelji i tako treba da dočekamo tog čoveka, a ne kao ovi naši političari koji su na vlasti, a i ovi drugi, koji nisu na vlasti."

Osim retkih političara, poput već zaboravljenog Milana Paroškog, koji su se obradovali Le Penovom dolasku, reakcije su uglavnom bile suzdržane. Sociolog Stjepan Gredelj:

"Poseta ovakvog tipa, koliko znam, baš i nije uobičajena, bez obzira na navodnu priču da se ne radi o političkoj promociji gospodina Le Pena, to jeste o početku njegove kampanje za predsedničke izbore, i to baš u Vršcu. S druge strane, reagovanja pokazuju da možda to i nema onakvu konotaciju i onakav značaj kakav bi se mogao zamisliti. Pogotovo se to vidi iz reakcija zvaničnika Srbije, uključujući i vlast i najjaču opozicionu stranku Radikale, koji bi po prirodi stvari trebali ovoga gosta oberučke da dočekaju."

Dolazak Le Pena u svakom slučaju neće doprineti i tako lošem imidžu Srbije u svetu, kao mesta gde se tolerišu različiti desničarski ekstremizmi. Pravnik Slobodan Beljanski skreće pažnju da je država gotovo posve pasivna prema slučajevima otvorenog veličanja fašističkih ideja:

"Činjenica je da postoje postupci koji pobuđuju sumnju da bi se Srbiji moglo staviti na dušu, ne da je odviše tolerantna prema takvim pojavama, nego da su takve pojave ovde čak i pomalo odomaćene."
XS
SM
MD
LG