Dostupni linkovi

NJUJORK / BEJRUT / JERUSALIM


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je jednoglasno rezoluciju kojom poziva Izrael i Hezbolah na prekid vatre i predviđa slanje 15.000 vojnika na jug Libana.
Izraelska vojska je rano jutros, nekoliko sati po usvajanju Rezolucije, pokrenula širu kopnenu ofanzivu u južnom Libanu.
Helikopterima su stotine vojnika prebačene na jug Libana.
Vojska je saopštila da je dobila naređenje da napreduje ka reci Litani i da će ofanziva trajati do ponedeljka ujutro, a da će izraelski vojnici ostati u Libanu do dolaska međunarodnih trupa.
U borbama as Hezbolahom je bilo žrtava i ranjenih, ali do sada nema pouzdanih informacija o broju žrtava. Prema još uvek nepotvrđenim vestima u jednom libanskom selu je poginulo petnaest civila.
Savet bezbednosti je Rezolucijom usvojenom sinoć po američkom istočnom vremenu, noćas po srednjeevropskom, pozvao Hezbolah da bezuslovno oslobodi izraelske vojnike otete 12. jula i predvideo embargo na isporuke oružja i vojne opreme bilo "bilo kojem entitetu ili osobi", osim libanskoj vojsci i snagama Ujedinjenih nacija.
Sednici su prisustvovali ministri spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.
Evropska unija i Rusija su pozvale strane da bez odlaganja sprovedu odredbe rezolucije.
I izraelski i libanski premijer nazvali su Rezoluciju pobedom svoje strane. Čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah je objavio da će ta grupacija poštovati rezoluciju.
"Nećemo biti prepreka za donošenje odluka (vlade) koje smatramo odgovarajućim, ali naši ministri će izraziti rezerve prema odredbama koje budu smatrali nepravednim i nepoštenim", rekao je Nasralah u televizijskom obraćanju.
Jedinu kritiku izrekao je ministar spoljnih poslova Irana Manušer Motaki, rekavši da je Rezolucija "jednostrana" i da služi "više interesima cionističkog režima" pa mora biti dopunjena.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je u redovnom sedmičnom govoru preko državnog radija pozdravio usvajanje rezolucije optuživši ponovo za sukobe ba Bliskom istoku Hezbolah, Iran i Siriju.
XS
SM
MD
LG