Dostupni linkovi

Ponovo džez u Nišu

  • Dušica Pešić

Uprkos kiši koja je padala cele večeri, pred oko 3.000 ljudi festival je otvorio legendarni kralj romske muzike Šaban Bajramović, kome je uručena specijalna nagrada festivala za životno delo, koja je ustanovljena ove godine. Prema rečima organizatora «Nišvila» Ivana Blagojevića, britanski magazin «Tajm» uvrstio je Bajramovića među deset najboljih bluz pevača na svetu.

Prve večeri festivala nastupila je i makedonska grupa «Sintezis» koju je pratio festivalski orkestar «Nišvila», kao i američka bluz pevačica Sindi Elis sa svojim bendom i londonska grupa «Inkognito». «Inkognito» je dobio nagradu «Nišvil gran pri» koja je ustanovljena ove godine, a dodeljuje se bendu sa najboljom fuzijom džeza i drugih muzičkih pravaca.

Muzički kritičar Bobi Anđelković kazao je da po izboru muzičara koji nastupaju ove godine na «Nišvilu», ovogodišnji džez festival spada među bolje:

«Festival je zaista kvalitetan. Mislim da je ovo jedan pomak u organizaciji festivala van Beograda. Ovakav program napraviti van glavnog grada, van onoga gdje su pare, zaista je velika stvar. Se vrti oko para, svi mi imamo ideje, ali treba skupiti novac i dovesti ljude.»

U naredne dve večeri na festivalu će između ostalih nastupiti hrvatska grupa «Tajm» i Dado Topić, kubanski bend «Seksto Sentido», kao i najpoznatiji džez bubnjar na svetu Bili Kobam i francuski bend «Mediteraneo».
XS
SM
MD
LG