Dostupni linkovi

Uzmicanje crnogorskih institucija pred SPC


Crkveni odbor Srpske pravoslavne crkve u Spiču u Sutomoru odbio je da preda ključeve crkve Sveta Petka Biskupiji kotorskoj kako bi se u tu crkvu ponovo vratila dva oltara, katolički i pravoslavni, kako je to bilo vjekovima do prije petnaestak godina kada je katolički oltar nasilno izbačen. Sudija Osnovnog suda u Baru Srđan Kosanić odustao je od sprovođenja sudske odluke pod pritiskom mjesnih svještenika Srpske pravoslavne crkve, mještana mahom izbjeglica sa Kosova i Hrvatske, te turista iz Srbije. Sudija Kosanić odluku od odlaganju izvršenja obrazložio je sastankom na višem novou Mitropolije srpske pravoslavne crkve i kotorske Biskupije sa lokalnim odborom.

Troiposatno kašnjenje sudije na dolazak na izvršenje, pa potom odlaganje uz pomenuto obrazloženje, advokat Biskupije, Ana Stanković Mugoša, ocjenila je kao nezakonito. Međutim, sudija Kosanić za naš program kaže da je bilo jasno da su određeni politički interesi upetljali prste u jučerašnji pokušaj sprovođenja sudske odluke, da je kasnio jer je bilo jasno da će mu biti onemogućeno izvršenje, te da je pokušao da smiri situaciju:

„Svaki razuman i savjestan čovjek nekad ocjenjuje da li će da odloži i na svoju štetu da bi situacija mogla da se iskomplikuje, makar i za nekoliko dana da odloži, da sačeka da se situacija smiri. Odlučili smo da pokušamo da se to izvršenje sprovede, no čini mi se da će se i na ovaj miran način sve završiti, ako ne mislim da će se uskoro provesti izvršenje i da će biti predati ključevi i katoličkoj Biskupiji“.

Predsjednik Udruženja pravnika i član Sudskog savjeta Stanko Marić kaže za naš program da je vrlo značajno kada dvije strane i pored sudske odluke pokušavaju da dođu do dogovora oko spora, ali da ne treba praviti farsu od sprovođenja zakona:

„Prema tome, gdje god se javi mogućnost sporazumnog rješenja spora, čak i nakon sudske odluke, treba to pozdraviti. Ali ne kao farsu, ne kao odlaganje i izigravanje sudske odluke, nego u određenom roku, ukoliko ne, sudska odluka ima da se izvrši“.

Sporni ključ je u posjedu Crkvenog odbora Srpske pravoslavne ckrve u Crnoj Gori od decembra 1995. kada je iz ove poznate dvooltarske ckrve nasilno uklonjen katolički oltar. Pravosnažnom odlukom Osnovnog suda u Baru 2004. godine određeno je da su suvlasnici crkve i Mitropolija i kotorska Biskupija, a odlukom istog suda od 29. Maja 2006. naloženo je da se kopira ključ crkve i potom uruči Katoličkoj crkvi. Uz mjesne svještenike Srpske pravoslavne crkve vraćanje duplikata ključeva Biskupiji spriječila je i okupljena masa među kojima su bili i turisti iz Srbije zamotani u peškire koji su uz proteste i prijetnje vrijeđali predstavnika kotorske Biskupije don Antona Belana, optužujući uzgred katoličku crkvu, to jest, Vatikan, za «Kosovo, Hrvatsku i Bosnu». Predsjedik Crnogorskog helsinškog komiteta Slobodan Franović, koji je takođe, prisustvovao pokušaju izvršenja sudske odluke, kaže da su se po ko zna koji put potvrdile ocjene mnogih da pravna država i pravosudni sistem u Crnoj Gori nefunkcioniše i ne obzebjeđuje svim građanima Crne Gore pravnu sigurnost:

„Vlasti nijesu pokazale kapacitet da zaštite kulturno nasljeđe i matarijalno i nematerijalno te da spriječe namjernu destrukciju kulturnog nasljeđa i materijalnog i nematerijalnog.To je takodje u udara u temlje mulitikulturnog i multikonfesionalnog sklada u Crnoj Gori “.

Podsjetimo da nije prvi put da državni organi Crne Gore uzmiču, to jest odustaju od sopstvenih odluka pred Srpskom pravoslavnom crkvom. Posljednji najpoznatiji slučaj je prošlogodišnja situacija na Rumiji gdje je Srpska pravoslavna crkva na vjekovnom svetilištu sve tri konfesije u Crnoj Gori, pravoslavne, katoličke i islamske, bez ičije dozvole helikopterom vojske postavila metalnu crkvu koju ni dan danas i pored prije godinu dana izdatog naloga Ministarstva urbanizma i uređenja prostora nije uklonila. Slobodan Franović kaže da se praksa stavljanja Srpske pravoslavne crkve iznad zakona u Crnoj Gori nastavlja:

„Ovo je još jedan argument u prilog toj konstataciji da su vlasti mimo svih standarda i Ustava dale toj crkvi specijalan položaj i da nastavljaju takvu politiku“.

I pored više pokušaja i obećanja do predstavnika Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nijesmo uspjeli da dođemo.
XS
SM
MD
LG