Dostupni linkovi

Glavaš odgovoran i za smrt hrvatskih vojnika?


Vjencislav Bill, nekadašnji pripadnik Branimirove osječke bojne, kojom je zapovijedao Branimir Glavaš, u proteklih je tjedan dana podnio dvije kaznene prijave protiv svog nekadašnjeg ratnog zapovjednika. Bill optužuje Glavaša za smrt Tihomira Međugorca Kyota i Mate Šabića, hrvatskih branitelja koji su ubijeni u Osijeku, a čija smrt ni do danas nije razjašnjena. Bill tvrdi da je za ubojstvo Međugorca i Šabića odgovoran Glavaš:

„Teretim Glavaša jer je to naredio. Znam da je Branimir Glavaš davao zapovjedi lozinkama.“

Bill je o svojim spoznajama još 2000. godine u pisanom obliku obavijestio najviše tadašnje državne dužnosnike, dakle nekoliko godina prije nego što je Državno odvjetništvo prošle godine pokrenulo istragu protiv Glavaša. Tvrdio je, a tako govori i danas, da ga je u kolovozu 1991. godine jedan pripadnik Branimirove osječke bojne – objašnjavajući kako je to Glavašev nalog – nagovarao da ubije Matu Šabića, zapovjednika obrane jednog osječkog naselja:

„Rekao mi je Darko da je Branimir Glavaš jako ljut, i to ispred njegovog ureda u kojem se tada nalazio Glavaš, i da mu Mate Šabić smeta. Poslije me Zdenko vozao od punkta do punkta, od kafića do kafića u koje je dolazio Mate Šaban. Na kraju smo otišli direktno do punkta da razgovaramo sa Matom, ali ga tada tamo nije bilo.“

Bill je odbio učiniti što mu je naređeno, no Šabić je ipak ubijen u ožujku 1992. Njegovi ubojice ni do danas nisu pronađeni. Bill upozorava da je i Tihomir Međugorac, zvani Kyoto, također ubijen hrvatskim metkom, za što također odgovornim smatra Glavaša:

„Čovjek koji ga je ubio ga je doveo pred Glavašov ured, gurnuo ga nogom iz auta van i rekao Glavašu- Eto ti ga. Čuo sam da su ubili Kyota, ali nisam vjerovao. Došao sam tamo par minuta kasnije, ali Kyota nije bilo. Pitao sam Helenu da li je istina da su ga ubili. Rekla mi je da jeste i kod kuće mi je ispričala kako se to dogodilo.“

Državno odvjetništvo zaprimilo je obje kaznene prijave, no do sada se o njima nije očitovalo. Glavaš je u više navrata odbacio Billove navode, tvrdeći kako su nevjerodostojni, a u javnosti ga je pokušao diskreditirati, govoreći da je neubrojiv. Bill je inače i jedan od svjedoka optužbe u slučaju sadašnje istrage protiv Glavaša i svoj je iskaz već dao pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu. No, kaznenim prijavama, koje je u međuvremenu podnio, Glavaša tereti i za djela koja nisu obuhvaćena sadašnjom istragom.
XS
SM
MD
LG