Dostupni linkovi

Kosovo je odavno dato


„Mislim da je o tome apsurdno razgovarati, Kosovo je odavno dato. Najjasnije je da je odavno dato, samo se nama o tome ćuti.“

„Kako odluče velike sile, tako će da bude.“

„Međunarodna zajednica je rešila da to uzme i to će sigurno biti uzeto.“

Čuli ste glas naroda iz Kragujevca. Čini se da je većina građana Srbije spremna na gubitak Kosova i da tu višu silu ili silu većih, iako rezignirano, ipak prihvata.

Nacionalni odgovor na pitanje da li bi evenutalni gubitak Kosova doveo do nekih drastičnih promena u Srbiji koje je postavila agencija IPRES u nedavnom ispitivanju javnog mnenja, potvrđuje anketu sa početka priloga: većina građana – gotovo 45 odsto – odgovorila je da bi sve ostalo isto. Da bi Srbija bez Kosova bi bila u goroj situaciji smatra oko 35 odsto ispitanih, a oko 15 odsto njih drži da bi njihovoj zemlji bez južne pokrajine bilo bolje.

I naši sagovornici smatraju da je već ispumpana sva energija naroda i da se gubitkom Kosova neće baš ništa dogoditi. Nenad Čanak, čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine:

„Srbija je zemlja u kojoj više neke velike energije nema. I jednostavno, u ovom trenutku nema nijednog načina da se više premoreni građani pokrenu na bilo kakvu aktivnost, naročito ne zbog nekakvog virtualnog Kosova. Kad kažem ,virtualno Kosovo‘, pogledajte šta se dogodilo sa Crnom Gorom. Posle svih harangi koje je Vlada Srbije na najgori mogući način vodila protiv nezavisnosti Crne Gore, sada imate situaciju da se to sve izduvalo kao balon. Ista stvar je i sa Kosovom. Ta stvar je završena, potpuno je jasno da vlada i ceo taj takozvani pregovarački tim jednostavno samo vuku vreme da bi, eto, ostavili problem za sutra ili, ako im pođe za rukom, nekoj sledećoj vladi. A rešenje i ono što će se dogoditi je potpuno jasno. Dakle, u pitanju je zabadanje glave u pesak i građani to vide. I cela ta priča o ne znam kakvim zaklinjanjima da ,glavu damo, Kosovo ne damo‘, mene na jedan tužan ili više otužan način podseća na priču ,Srbija se brani u Kninu‘ i ,glavu damo, Krajinu ne damo‘. To su sve priče za malu decu. Treba se jednostavno svesti na realnu politiku i početi razmišljati o istinskim problemima ove zemlje.“

I drugi nas sagovornik, analitičar Miroslav Prokopijević, smatra da je, za razliku od njihove političke elite, većina građana u Srbiji shvatila šta su realnosti:

„Većini naravno neće da bude prijatno. Ni Nemcima nije bilo prijatno kada su izgubili silne teritorije posle Drugog svetskog rata i kad se 12 miliona Nemaca moral oda preseli. Ali ta većina će ipak nekako shvatiti ili je već shvatila realnost.“

Prokopijević kaže da će u trenutku proglašenja nezavisnosti Kosova biti malo političke galame i uzajamnih prozivki, i da će se za nekoliko nedelja na taj događaj spustiti tišina:

„Biće više verbalnih prepucavanja o tome ko je kriv, koliko je kriv i tako dalje. Ono što pretpostavljam, to je da će svakako biti malo političke galame kad se to desi. I sa protokom vremena, znači pre u nedeljama nego u mesecima, to će se smirivati.“

Bivši premijer Srbije Zoran Živković ne veruje da će građani Srbije imati pozitivan stav nakon verovatnog proglašenja uslovne nezavisnosti Kosova jer nije prirodno da se jedan deo državne teritorije otcepi. Građani će, po Živkoviću, biti razočarani u političku elitu koja nije uspela da nađe manje loše rešenje, što bi, kaže, bila podela Kosova. Ipak, naš sagovornik ne veruje da će doći do bilo kakvih radikalnih reakcija i to ovako obrazlaže:

„Oni koji pozivaju na tako nešto, do sada nisu pokazali svoju ozbiljnost čak ni u tim svojim lošim potezima, prema tome svi znaju da kad radikali kažu – mi ćemo da branimo sve što je srpsko, onda budite sigurni da to uskoro neće biti srpsko.“

Prvi čovek vojvođanskih socijaldemokrata Nenad Čanak ne veruje da bi se, posle gubitka Kosova, čak ni ekstremističke stranke, koje su obećavale oslobađanje okupirane pokrajine, uputile na tu stranu sa takvim ciljem. Naš sagovornik ne veruje da bi SRS, osim upražnjavanja političkog marketinga, pokušala da oslobađa Kosovo:

„Oni stalno pričaju i o granici Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, pa nisam primetio da su se nešto zatrčali na tu stranu.“

Građani Srbije će, dakle, po svemu sudeći, ostanak bez Kosova relativno lako preboleti. Ostaje samo da se vidi da li će, kako i kada politička elita koja ih vodi, pokazati sličan nivo prihvatanja realnosti.
  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

XS
SM
MD
LG