Dostupni linkovi

TEHERAN


Iranski nuklearni pregovaracc Ali Laridzzani izjavio je danas da che ta zemlja prossiriti, a ne obustaviti, obogachivanje uranijuma, uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti UN kojom se od Teherana zahteva da zaustavi nuklearni program do 31. avgusta ili che toj zemlji biti uvedene politiccke i ekonomske sankcije.
Laridzzani je nazvao rezoluciju Saveta bezbednosti UN usvojenu prossle nedelje "nelegalnom" i rekao da Iran neche posstovati rok koji se zahteva tom rezolucijom. On je kazao i da Teharan nije prekrssio svoje obaveze iz ugovora o
zabrani ssirenja nuklearnog oruzzja Iranu i da UN nemaju pravo da zahtevaju od te zemlje obustavljanje obogachivanja uranijuma.
Iranski pregovaracc ocenio je da je rezolucija Saveta bezbednosti "u suprotnosti" sa paketom predloga koje su Kina, Rusija, SAD i "evropska trojka" u junu predstavile Teheranu, kako bi ubedile iranske zvaniccnike da obustave nuklearni program.
On je potvrdio da che Iran formalno odgovoriti na taj paket predloga 22. avgusta.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG