Dostupni linkovi

ZAGREB / BEOGRAD / BANJA LUKA


Širom Hrvatske danas i sutra se obeležava jedanaesta godišnjica akcije "Oluja" i vraćanja kontrole nad područjima koja su od 1991. do 1995. kontrolisale snage pobunjenih Srba.
Centralna svečanost je sutra u Kninu. Saopšteno je da će prisustvovati najviši zvaničnici Hrvatske, predsednici Države, Parlamenta i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader.
U Beogradu i u Banja Luci je danas održano više skupova i pomena žrtvama akcije "Oluja".
U Crkvi sv. Marka u Beogradu parastosu žrtvama su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i više ministara.
Predsednik Vlade Srbije je u pisanoj poruci poručio da neće biti nikada zaboravljena "ona strašna kolona prognanika od Knina do Beograda koja trajno svedoči o velikom i nekažnjenom zločinu."
"Kada se pod pretnjom uništenja protera celi jedan narod, jasno je da se najvećim delom posledice ove velike tragedije nikada ne mogu ispraviti", objavio je na zvaničnoj internet stranici Vlade Srbije njen predsednik Vojislav Koštunica.
Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da Hrvatska i Srbije "zarad bolje budućnosti moraju na efikasniji način da rešavaju pitanje prognanih Srba".
Predstavnici nekoliko udruženja Srba iz Hrvatske su objavili na skupu u centru Beograda da su oni žrtve genocida, da svet prema njima ima politiku dvostrukih aršina i da se zalažu za nekadašnji plan Z4 kojim je Srbima pre Oluje međunarodna zajednica nudila široku autonomiju.
XS
SM
MD
LG