Dostupni linkovi

Snabdevanje strujom pogoršano


Građani su ogorčeni što se od završetka konflikta 1999. godine redovno suoćavaju sa restrikcijama. Ipak kosovska privreda najviše trpi zbog neuspeha da se normalizuje energetski sektor.

Nastupila je još jedna energetska kriza na Kosovu, ovoga puta letnja. Na snazi su restrikcije jer se, prema rečima zvaničnika Kosovske energetske korporacije, KEK, radi na rehabilitaciji Termocentrala u Obiliću.

Na ulicama kosovskih gradova se može čuti buka agregata, koji se kao privremeno rešenje koriste kako zimi tako i leti. I dok građani optužuju vlasti što godinama nisu rešile pitanje snabdevanja strujom, vlada Kosova je na sednici u sredu ocenila vanrednim energetsko stanje te je zatražila od nadležnih iz korporacije da preduzmu neophodne mere.

Sefcet Avdiu, direktor proizvodnje u Energetskoj korporaciji kaze da je glavni problem zastarela tehnologija:

“Termocentrale imaju stare instalacije iz ’70. i ’80. godina prošlog veka, i zato ne možemo da očekujemo sigurnu proizvodnju i konstantnu snagu”, kaze Avdiu ističući da investicija nema več se sredstva koriste za popravke.

Nadležni navode da se tokom leta vrše remonti kako bi se Kosovo pripremilo za zimu. Istovremeno teško je računati na uvoz pošto se i zemlje regiona suoćavaju sa nedostatkom energije. Iako je Energetska korporacija Kosova postigla sporazum sa Energetskom korporacijom Bugarske o uvozu struje, potrebno je da vlada Srbije odluči dali će dozvoliti
da se preko njene teritorije izvrsi prenos struje namenjene Kosovu.

Ipak nadležni najavljuju poboljšanje stanja, a dok se to ne desi restrikcije će se primenjivati u zavisnsoti od urednosti plaćanja računa. Tako najvernije platiše pet sati imaju struju a zatim je jedan sat nemaju, dok se regioni koji neredovno
plaćaju račune suoćavaju sa višečasovnim restrikcijama.

U posleratnom periodu na Kosovu često dolazi do energetskog kolapsa. Zastareli sistemi ispadaju iz proizvodnje jer ne mogu da odgovore na potrebe građana, a posebno je veliki problem neplaćanja računa.
XS
SM
MD
LG