Dostupni linkovi

Telenor kupio Mobi 63 za 1,5 milijardu evra


Malo ko u Srbiji je očekivao da će prilikom prodaje Mobilne mreže 063 biti postignuta cena od 1,513 milijardi evra, pošto su se sve procene kretale unutar iznosa od milijardu evra. To je za sada najskuplje prodata kompanija u Srbiji i ministar finansija Mlađan Dinkić ne krije zadovoljstvo postignutom cenom i najavljuje da će sav novac od prodaje nekadašnjeg Mobtela biti upotrebljen za investicije:

„U realizaciju nacionalnog investicionog plana. Po prvi put građani Srbije mogu da osete u svojim mestima boljitak. Čini mi se da je ovo početak preokreta.“

I ministar privrede Srbije, Predrag Bubalo, kaže da je za srpsko tržište od velikog značaja dolazak Telenora, koji je po broju korisnika 10 puta veći od Mobilkoma, drugog učesnika na aukciji za kupovinu Mobija 63:

„S druge strane zadovoljan sam jer je pobedio jedan ozbiljan strateški partner koji može puno toga da pruži u toj oblasti i da podigne nivo usluga u našoj zemlji, kada je u pitanju mobilna telefonija. Takođe može da podigne i konkurenciju jer će i drugi operator morati da prati nove tehnologije koje donosi strateški partner.“

Prodajom Mobi 63 obavljen je do sada najobimniji privatizacioni sporazum i data podrška poverenja investitora, komentarisali su svetski ekonomski časopisi finansijsku transakciju decenije u Srbiji. Srpski ogranak međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije, Transparentnost Srbija, ocenjuje da je dobro što je preduzeće Mobi 63 prodato na javnoj licitaciji i što je postignuta visoka cena. Transparentnost je, međutim, ukazala i da bi vlasti sada trebali da omoguće građanima da dobiju sve bitne informacije o uslovima iz kupoprodajnog ugovora i načinu korišćenja sredstava dobijenih prodajom.

I bivši ministar za privredu i privatizaciju Srbije, Aleksandar Vlahović, veruje da je Vlada Srbije napravila dobar posao:

„Mislim da je država uradila sjajan posao i da je ostvaren prihod preko svakog očekivanja. To će pozitivno uticati na ukupan bilans stranih investicija ove godine. Mislim da je dobro što je Telenor pobedio jer je time otpala mogućnost bilo kakve sumnje da je transakcija bila usmeravana prema austrijskom investitoru. Na ovaj način je, u pravnom smislu reči, taj proces dobio svoj kredibilitet.“

Prema planu raspodela, javno preduzeće PTT Srbija, dobiće 100 miliona evra jer je otkupilo dugove kompanije Mobtel, dok će u razvoj saobraćajne infrastrukture u Srbiji, u narednih godinu i po dana, biti uloženo 339 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana.

Ekonomski analitičari, među koje spada i Miroslav Prokopijević, smatra da bi novac od prodaje mobilne mreže bilo korisnije utrošiti u reformu penzionog ili državnog sektora:

„To nije dobro rešenje. To je, ekonomski gledano, prava katastrofa jer s jedne strane privatizujete, a sa druge strane ulažete u državni sektor. Praktično imate samo transakcioni trošak i presipate iz šupljeg u prazno. Neosnovano je o tome pričati kao o kopiranju irskog čuda. Irski sistem je bio zasnovan na privatnim ulaganjima, država je napravila reformu, stvorila uslove i privatnici su ulagali.“

Kompanija Mobtel je pre priprema za prodaju bila u vlasništvu kompanije Braća Karić, koji su svoj deo akcija prodali austrijskom Mobilkomu. Nakon utvrđivanja vlasničkih odnosa, Vlada Srbije preuzela je većinski paket, a vlasnik BK kompanije, Bogoljub Karić, lider političke partije Pokret snaga Srbije, protiv kojeg je pokrenut sudski postupak, sklonio se u inostranstvo.
XS
SM
MD
LG