Dostupni linkovi

Put Srbije ka islamskim zemljama


„Islamska zajednica u narednom periodu treba da bude put Srbije ka islamskim zemljama“, izjavio je ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić prilikom posete Sandžaku. Potpredsednica vlade Ivana Dulić Marković dodala je da mora da postoji drugi interes građana Srbije i Sandžaka nego sto su to unutrašnji sukobi i tenzije:

„Mi možemo u Evropu da stignemo samo ako svi svakog dana radimo zajedno na tome.“

Predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i mufitija sandžaćki Muamer Zukorlić, prilikom susreta sa visokim gostima iz Beograda ponudio je svoj region kao most saradnje Srbije i islamskih zemalja.

I Mevlud Dudić, zamenik predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i mufitije sandžačkog, koji je istovremeno i dekan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, kaže za naš program da Sandžak ostaje pri ranije iskazanom stavu o tome da može dati veliki doprinos u uspostavljanju saradnje između Srbije i islamskog sveta:

„Mi smatramo da možemo odigrati veliku ulogu i dati veliki doprinos u, da na kažem pomirenju, već uspostavljanju mosta saradnje između islamskog svijeta i Srbije. Ovo nije nikakav politički trik, niti marketing. Mi smo u to čvrsto ubijeđeni i Islamska zajednica to sigurno može učiniti.“

Ono sto su članovi srpske vlade obećali u Novom Pazaru – gledano sa diplomatsko-protokolarnog aspekta je apsolutno prihvatljivo, iako nije ništa novo. Postavlja se, međutim, pitanje šta stoji iza tajminga ove posete Sandžaku i svih obećanja o privredno-razvojnim ulaganjima tog regiona.

Da li Vlada Srbije prepoznaje povećanje interesa za ovo područje sa izrazitim bošnjačkim elementom kao istinsku potrebu ili je u pitanju sasvim lako prepoznatljiv politički marketing, odnosno politička nužnost da se u trenutku raspleta kosovskog pitanja sa očekivanim talasanjem regiona, sandžački prvaci privuku za svoju opciju? Zamenik muftije sandžačkog Mevlud Dudić:

„Kao što sam rekao gospodinu Dinkiću, mi čvrsto vjerujemo da demokratske snage koje postoje u Srbiji, između ostalih i gospodina Dinkića smatramo demokratskom snagom, prepoznati da to nije nikakav politički trik, već da to doista tako osećaju. Vreme će pokazati da li su iskreni u svojim nakanama ili ne.“

Analitičar religije Mirko Đorđević smatra da iza ovakvih izjava prvaka Vlade Srbije pre svega stoje njihove trenutne političke potrebe i da se iza ovih izjava može citati potreba da za svoju opciju privuku sandžačke političke prvake:

„Lično mislim, iako to nisu nove izjave i nepoznate teze, da je reč, da tako kažem, ako stvari malo uprostimo, o političkom marketingu – da se Srbija na neki način, koliko je to moguće i ako je uopšte moguće, otvara i prema svetu islama. A drugi momenat je da su te izjave upućene radi smirivanja situacije u Sandžaku. Vidimo šta se događa sa Kosovom, pregovori idu teško. Na jugu Srbije, u opštinama sa albanskom većinom, stvari nisu nimalo lake. Pa je to jedan pokušaj da se od Sandžaka načini, barem u retorici, jedno uporište za neka otvaranja koja su Srbiji sigurno potrebna.“

Sandžak ima potencijale da bude produžena ruka Srbije ka islamskom svetu, ali nisam sigurna da Vlada Srbije taj potencijal prepoznaje kao svoju istinsku potrebu, kaže Aida Ćorović iz sandžačke nevladine organizacije URBAN IN.

„S obzirom da ovde žive Bošnjaci, da imamo muslimana, dakle da postoji jedan broj ljudi koji se čak školuju po arapskim zemljama, dakle govore jezike, imaju kontakte, sada već i porodične kontakte i verujem poslovne kontakte, može u tom smislu zaista da bude neka vrsta mosta. Ali da li Vlada Srbije to u ovom trenutku prepoznaje kao svoju potrebu, bojim se da ova vlada mnogo štošta ne prepoznaje, pa se bojim da neće prepoznati ni ovo kao neku vrstu potrebe.“

Vlada nema nikakvu politiku niti u odnosu na regionalni razvoj države, niti u odnosu na integraciju etničkih zajednica, kaže Goran Bašić, ekspert za etničke zajednice u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda. Na pitanje zašto je bas u ovom trenutku pala poseta vladinih prvaka Sandžaku, kaže:

„Pretpostavljam da je još uvek vrlo važna podrška sandžačkih lidera za opstanak sadašnje vlade; bilo kojih, da li iz Stranke demokratske akcije ili SDP-a.“

Da li je i u kojoj meri je Sandžak osetljiv na odnose Beograda i Sarajeva i može li se eventualno pogoršavanje tih odnosa vratiti kao bumerang na odnos Beograda i Novog Pazara? Zamenik muftije sandžačkog Mevlud Dudić:

„Smatram oda je put svih nas put ka Evropskoj uniji, dakle i Beograda i Sarajeva i Podgorice, svih bivših jugoslovenskih država, svih nas. Mi smo o tome juče nešto govorili sa gospodinom Dinkićem, u vezi uspostavljanja odnosa između Beograda i Sarajeva, odnosno povezivanja na tom privrednom planu između Srbije i Federacije BiH, gde bi Islamska zajednica u neku ruku bila uključena kao bitan faktor, i kad su u pitanju razvojni projekti u Sandžaku i kada su u pitanju neke druge stvari koje su u Federaciji BiH.“

Mirko Đorđević kaže da problematične izjave nekih političara u Srbiji o granicama sa Bosnom i Hercegovinom svakako dižu tenzije u Sandžaku i svakako ne vode stabilizaciji u regionu:

„S vremena na vreme uticajne strukture u Beogradu, i formalne i neformalne, daju izjave poput takozvanog princa Aleksandra Karađorđevića koji tvrdi da su granice sa BiH privremene. Takve izjave u BiH izazivaju zabrinutost. I to, naravno, u Sandžaku budi bošnjačka osećanja, podiže tu tenziju i stvaraju se problemi.“

Da li će se i šta će se od obećnog u Novom Pazaru pretvoriti u dela, da li će se ova poseta čitati kao kockica u političkom brendiranju aktuelne vlade ili malo ozbiljnije od toga, ostaje da se proveri. Vreme će pokazati, kako reče zamenik sandžačkog muftije Mevlud Dudić.
  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

XS
SM
MD
LG